• Dcéra svetoznámej slovenskej spisovateľky navštívila ZŠ, Bernolákova 5 v Holíči

          • Naši druháci sa v stredu 9. 11. 2022 stretli na besede s dcérou svetoznámej spisovateľky Kláry Jarunkovej, s pani Danou Zacharovou, ktorá je tiež známa slovenská ilustrátorka, akademická maliarka a prvá dáma slovenskej karikatúry. Milovníci kresleného humoru sa jej vtipom mohli dlhé roky smiať v časopise Roháč.

            Žiaci sa dozvedeli nielen koľko kníh pani spisovateľka Jarunková vytvorila pre deti a mládež, ale aj o tom, ako pani Danka bola prvým poslucháčom poviedok, ktoré mamička napísala, kde sa spisovateľka narodila, kde hľadala inšpiráciu k svojim knihám, ba aj to, že jej kolegom v časopise Roháč bol známy slovenský spisovateľ Tomáš Janovic.

                        O Kláre Jarunkovej môžeme právom hovoriť, ako o svetoznámej spisovateľke, pretože jej knihy nájdeme v 39 krajinách sveta. Pani Zacharová svojej mamičke ilustrovala knižky, no deťom prezradila, že zo všetkých ilustrovaných kníh jej najmilšia je práve O psovi, ktorý mal chlapca. Niečo málo deťom o knihe aj prezradila. Povedala však, že ak sa chcú dozvedieť viac, či psík si naozaj svojho pána vybral, knižku si musia prečítať.

            V našej novučičkej knižnici máme momentálne aj putovnú výstavu k storočnici narodenia Kláry Jarunkovej. Zoznámiť sa s jej tvorbou a s úryvkami z jej najznámejších kníh môžu všetci žiaci školy.

            Osobné stretnutie s pani Dankou Zacharovou bolo pre našich druhákov úžasným zážitkom. Ďakujeme pani Magdaléne Fazekašovej, riaditeľke vydavateľstva Trio PUBLISHING, ktorá pripravila putovnú výstavu o Kláre Jarunkovej a zorganizovala pre nás túto zaujímavú besedu.

          • Vianočná predajná výstava kníh

          • Včera 8.11. sa v našej novej knižnici konala predajná výstava kníh. Žiaci si mohli knižky popozerať, prelistovať. Veríme, že vystavené tituly malých čitateľov zaujali a cez vianočné prázdniny sa prenesú do sveta fantázie a prostredníctvom knihy spoznajú prírodu, svet okolo nás. Želáme im krásny čitateľský zážitok.

          • Náš prvý korčuliarsky výcvik.....deň prvý....

          • V druhom novembrovom týždni žiaci 5.A, 5.B a časť žiakov z 6.C triedy začali výcvik v korčuľovaní, ktorý sa na našej škole konal prvýkrát. Celý týždeň sa deti pod vedením inštruktorov a pedagógov budú učiť zvládať korčuliarske umenie. Hravou formou si osvoja nielen jeho základy, ale zdokonalia si svoje doterajšie korčuliarske schopnosti.
            A takto sme si viedli hneď prvý deň.....

          • Tanečná telesná výchova

          • Dnešná posledná hodina tanečnej telesnej výchovy.😊Ďakujeme lektorke Laci Strikea za spestrenie hodín ako i pekné tričká , ktoré sú odmenou za snahu i šikovnosť .Tešime sa na ďalšie stretnutie .

          • Prejav sa pohybom

          • V piatok 4.11. ožila naša telocvičňa hudbou a tancom. Naši žiaci sa zúčastnili tanečného vystúpenia s názvom Prejav sa pohybom. Tanečné kreácie predviedol Miroslav Žilka zo známej tanečnej školy Old School Brothers. Skupina bola úspešná v známej súťaži Česko-Slovensko má talent. Predviedol rôzne techniky moderného tanca - electric boogie, moonwalk a iné, ktoré si mohli vyskúšať vybraní žiaci. Vystúpenie malo u žiakov veľký úspech, odmenili ho búrlivým potleskom.

          • Náboženská výchova

          • Dňa 3. 11. 2022 sa žiaci 8. ročníka náboženskej výchovy zúčastnili návštevy cintorína v Holíči, kde si pripomenuli dušičkové obdobie a pomoc blížnemu prostredníctvom modlitby.

          • Pápežské misijné diela

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do akcie, ktorú organizujú Pápežské misijné diela. Podarilo sa nám kúpou misijných tyčiniek vyzbierať sumu 88 €, ktorou sme podporili Kambodžu. Aj takouto formou sme deti učili solidarite a vzájomnej pomoci.

          • Úspech našich žiakov v streleckej súťaži

          • Dňa 27. októbra 2022 sa v Trakoviciach konala strelecká súťaž O putovný pohár starostu obce Trakovice, ktorá bola zároveň aj I. kolom Krajskej školskej streleckej ligy. V tejto súťaži naši žiaci v zložení Aleš Beran /9.B/, Jakub Chrenka /8.C/, Michal Budovič /6.C/ obhájili niekoľkoročné víťazstvo v tejto súťaži a získali tak v kategórii družstiev 1. miesto a putovný pohár priviezli naspäť do Holíča. Súťažiacim i trénerovi Ing. Lukášovi Jedinému a Alešovi Vymyslickému blahoželáme.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          • Mesiac október sa v ZŠ Bernolákova niesol nielen v znamení knižníc, ale aj v testovaní vedomostí zo slovenského jazyka a literatúry. Do školského kola predmetovej olympiády zo SJL sa zapojilo v kategórii C desať žiakov IX. A a IX. B triedy. Meranie síl v materinskom jazyku spočívalo v online teste, v tvorbe/transformácii textu a prípravy rečníckeho prejavu. Spoločnou témou druhej a tretej časti bola dôležitosť pohybu, možnosti aktívneho športového vyžitia ako predpokladu zdravého životného štýlu. Súťažiaci sa stali úspešnými riešiteľmi po dosiahnutí min. 40 bodov z max. možného počtu 55 bodov.

            Našimi najúspešnejšími riešiteľmi boli Katarína Dobešová, Dominik Ščúry z IX. A a Ján Paták z IX. B triedy. Do okresného kola /10.11.2022/ postupuje Katarína Dobešová, ktorej prajeme veľa ďalších úspechov.    

          • Exkurzia detí ŠKD u HASIČOV

          • Dňa 26.10.2022 sme sa vybrali na exkurziu k hasičom. Hneď v garážach nás okrem krásnych veľkých hasičských áut vítali aj usmiati a veľmi priateľskí hasiči, ktorí nám pútavo rozprávali o tom, čo všetko sa skrýva v tých autách potrebné na zásah a záchranu. Veľmi sa deťom pácilo, že mohli do áut aj nastúpiť, mohli si vyskúšať hasičskú prilbu, nastúpiť do štvorkolky, alebo člna. Exkurzia bola zaujímavá a pútavá, deti nespočetnými otázkami doslova zahlcovali hasičov, pretože chceli vedieť všetko, čo sa týka tohto povolania. Všetkým sa exkurzia páčila, deti odchádzali spokojné a s veľkým rešpektom pred týmto náročným povolaním. Ďakujeme celému vedeniu HZ mesta Holíč, mjr. Karin Hepnerovej, npr. Rastislavovi Lanžovi, že nám upožnili, aby sme aspoň trošku nahliadli do práce hasičov a pochopili, že sú pre nás občanov - ľudí - životne dôležití a nezastupiteľní.

          • SJL exkurzia

          • Žiaci 7.-9. ročníka sa dnes zúčastnili sjl exkurzie, ktorá za začala divadelným predstavením Kým kohút nezaspieva. Výkonom vysokoškolákov, ktorí divadelnú hru pripravili vrámci projektu Literatúra na doskách, boli všetci nadšení.
            Pokračovali sme návštevou pamätnej izby Jozefa Miloslava Hurbana v Hlbokom, kde nám o histórii porozprával terajší evanjelický kňaz.
            Exkurziu sme zakončili v najautentickejšie zachovalej pamiatke Slovenska v rodnom dome Jána Hollého v Borskom Mikuláši.

          • Halloweenska únikovka

          • Dňa 27.10.2022 sa na našej škole uskutočnila "Halloweenska únikovka". Žiaci riešili rôzne úlohy na vopred určených 12 stanovištiach. Za každú aktivitu na stanovišti žiaci dostali indíciu vo forme slova. Slová tvorili kľúčové heslo, ktoré znelo: " Všetky naše sny sa môžu stať skutočnosťou, pokiaľ máme odvahu ich nasledovať". Na záver sa konala show "Miss univerzálne staršidlo" a vyhodnotil sa naplepší team a najlepšia trieda dňa.

          • Deň školských knižníc v našej novučičkej knižnici

          • V pondelok 24. októbra 2022 pri príležitosti Dňa školských knižníc sme v našej školskej knižnici zorganizovali besedu s autorkou detských kníh Renátou Matúškovou, ktorá je zároveň aj pani učiteľkou v našej škole. V priebehu troch vyučovacích hodín sa na besedách vystriedali žiaci 3. a 4. ročníka.

            Pani Matúšková predstavila deťom svoju tvorbu, porozprávala im ako taká kniha vzniká, kde čerpá inšpirácie k povestiam, čo všetko zažila pri písaní a hľadaní materiálov k povestiam, s akými zaujímavými ľuďmi sa stretla a tiež niečo málo prezradila zo svojho súkromia.

            Žiaci, pozorní poslucháči zasypali pani spisovateľku rôznymi zvedavými otázkami. Zaujímalo ich, či hrady a zámky, o ktorých aj píše navštívila, či spočítala, koľko povestí už napísala, čo čítala, keď bola malá, prečo sa rozhodla venovať povestiam, kedy povesti píše, koľko trvá napísanie takej knihy a ešte množstvo ďalších a ďalších otázok.

            Pani Matúšková všetky otázky starostlivo zodpovedala a na záver ešte prezradila, že už čoskoro, v novembri vyjde jej šiesta kniha, ktorá je venovaná Bratislave.

            Žiaci 3. a 4. ročníka zažili v školskej knižnici poučnú a neobyčajnú vyučovaciu hodinu.

          • Tanečná telesná výchova

          • Od pondelka 17.10.2022 realizujeme  na našej škole v ročníkoch 2.-4. v rámci projektu MŠVVaŠ SR Inovatívne formy vzdelávania na telesnej a športovej  - modul tanečná telesná výchova. Hodiny  prebiehajú pod vedením lektorky tanca, ktorá absolvovala školenie s Lacim Strikeom – autorom týchto tanečných osnov, za prítomnosti pani učiteľky. Každá hodina  začína rozcvičkou, pokračuje nácvikom základných tanečných krokov, z ktorých neskôr vzniknú jednoduché kombinácie, freestyle a zábavné choreografie. Veríme, že tieto hodiny budú pre deti spestrením výučby a naučia sa pohybovým tanečným zručnostiam.

             

             

             

          • Plavecký výcvik

          • V piatok 21.10. naši tretiaci úspešne ukončili plavecký výcvik na plavárni v Senici. Na záver si v pretekoch preverili svoje plavecké schopnosti a všetci boli odmenení mokrým vysvedčením.

          • Kam na strednú

          • Dňa 19.10. 2022 žiaci deviatych ročníkov navštívili podujatie „ Kam na strednú v Trnavskej župe“, ktoré sa konalo v Senici. Prezentovali sa tu rôzne stredné školy Trnavského kraja. Deviataci tak získali rôzne informácie ohľadom odborov, ktoré jednotlivé školy ponúkajú.

          • Cesta za vesmírom – Hvezdáreň a planetárium Brno /exkurzia/

          • V pondelok 17. októbra 2022 sme sa s početnou posádkou V. A a V. B triedy vydali na očarujúcu cestu vesmírom. Navštívili sme Hvezdáreň a planetárium v Brne. Počas tejto dobrodružnej výpravy sme našli odpovede na rôzne zaujímavé otázky, ktoré sú obsahom aktuálne preberaného učiva geografie.

            Slnečná sústava, hviezdy a planéty, orientácia na hviezdnej oblohe, astronaut, ... To boli kľúčové témy našej exkurzie. Nevšedný zážitok v tele astronauta sme zažili aspoň na pár chvíľ v pútavom programe Astronaut /2D/, pod ktorý sa podpísal jeden z najuznávanejších producentských tímov pre sférickú projekciu na svete. Súčasťou predstavenia v modernom digitáriu bola aj prehliadka hviezdnej oblohy, ukážka niektorých známych hviezd a súhvezdí.

            Všetci sme sa tešili nielen z príjemného doobedia v pestrom jesennom počasí, ale aj z toho, že sme sa aspoň na krátky čas stali pomyselnou hviezdou nášho vesmíru. 😊

          • Sladké imatrikulácie

          • Každý škôlkar sa chce stať veľkým prvákom. Naši najmenši sa oficiálne v utorok 11.10.2022 stali členmi našej školskej rodiny.

            V tento slávnostný deň zavítali do priestorov telocvične predstavitelia mesta, rodičia, učitelia a samozrejme, naši najmladší prváčikovia.

            Imatrikulácie sa začali krátkym videom, v ktorom mohlii naši hostia nahliadnuť do zákulisia našej školy a predstavili sa nám tí, ktorým tento deň patril, a to našim najmladším prvákom.

            V úvode mala príhovor pani riaditeľka a tiež primátor mesta pán Zdenko Čambal.

            Program a moderovanie pripravili žiaci 9. ročníka. Dievčatá si nacvičili tanec, chlapci predviedli futbalové triky s loptou a mali sme možnosť vypočuť si hru na bicích nástrojoch.

            Prváci mali prichystaný program, kde nám predviedli svoje tanečné a pohybové zručnosti a čo sa v škole stihli naučiť.

            Po programe boli slávnostne pasovaní veľkou ceruzou a vstúpili tak do cechu žiackeho. Od pána primátora a pani riaditeľky si na pamiatku prevzali imatrikulačný list a knihu s názvom Bola raz jedna trieda od Kristy Bendovej.

            Nakoniec zložili prvácky sľub a ako odmenu dostali pečené nanuky.

            Po skončení imatrikulácie bol pre deti pripravený fotokútik s názvom "Maškrtný prváčik", kde si rodičia mohli na pamiatku urobiť fotky, ktoré im tento veľký deň budú navždy pripomínať.


          • Športové popoludnie v ŠKD

          • V piatok 7.10.2022 sme pre deti v ŠKD pripravili športové popoludnie. Deti súťažili po ročníkoch vo viacerých disciplínach. Deň sme ukončili opekačkou , ktorá bola pre deti veľkým prekvapením.