• Z Á P I S žiakov do 1. ročníka

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Holíči, Bernolákova ulica č. 5, oznamuje rodičom, že zápis žiakov na plnenie povinnej školskej dochádzky pre školský rok 2023/2024 sa bude konať:    utorok  4. apríla 2023,

            streda   5. apríla 2023

            v čase od 13.oo do 17.oo hod.

            Prihlášku žiaka do 1. ročníka si vyplňte elektronicky.

            Uvedenú prihlášku nájdete na webovej stránke našej školy:

            www.zs-holic.edupage.org v hornej lište Elektronická prihláška žiaka do 1. ročníka. Po rozkliknutí vyplňte prihlášku a vytlačenú prineste k zápisu do školy.

            Ak túto možnosť nemáte, vyplníme elektronickú prihlášku pri zápise v škole spolu s Vami.

            Bližšie informácie:

            Tel. 668 2484

            e-mail: riaditel@zs-holic.sk

            www.zs-holic.edupage.org    

            K zápisu si rodičia prinesú:

            -  rodný list dieťaťa

            -  občiansky preukaz zákonného zástupcu

            -  15 €  (na pracovné zošity).                                

                                                                                              Mgr. Renáta Krajčovič Studeničová

                                                                                                                                               riaditeľka školy

          • Karneval

          • FAŠIANGY – to je obdobie od Troch kráľov až do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou. Potom nasleduje 40 dňový pôst až do Veľkého piatku. Je to prechodné obdobie medzi zimou a jarou a obdobie zábav, plesov a karnevalov.

            Jeden taký karneval sme si zorganizovali 17.2.2023 aj u nás v škole. Konal sa v spoločenskej miestnosti v budove školy a bol pripravený pre deti ŠKD. Deti si masky priniesli z domu, ale našli sa aj takí, ktorí si ich vytvorili v družine. Asi najväčšie zastúpenie mal Harry Potter, Hermiona..., ale mali sme aj policajta, princezné, a mnoho iných zaujímavých masiek. Každá maska bola jedinečná. Po krátkej promenáde boli pre masky pripravené rôzne zábavné hry a súťaže. Počas celého karnevalu nám hrala príjemná hudba, na ktorú si nejedna maska zatancovala. Každé dieťa dostalo malé občerstvenie a sladkú odmenu.

            A tak sme prežili v našej družine krásne popoludnie plné zábavy, smiechu, tanca a súťaží.

          • Hurbanov pamätník 13.2.2023 – školské kolo

          • Do školského kola sa zapojilo 55 žiakov v troch vekových kategóriách a dvoch kategóriách žánrových: v prednese poézie a prózy. V I. kategórii 28 žiakov, v II. kategórii 15 žiakov a v III. kategórii  12 žiakov.

            Porota pre I. kategóriu bola v zložení p. uč. Renáta  Matúšková, Helena Vodičková, Dana Janečková.

            Na 3. mieste v prednese poézie sa  umiestnila Hana Repáňová /3.C/, na 2. mieste sa umiestnila Tamara Dávideková/2.A/ a na 1. mieste Júlia Lorencová/4.A/.

            V prednese prózy sa na 3. mieste umiestnila Nina Lanžová/2.A/ a Tomáš Šedivý/2.B/, na 2. mieste sa umiestnil Dominik Horváth/2.A/ a 1. miesto obsadil Nikita Dvorecký/4.B/.

            V II. vekovej kategórii v prednese poézie sa na 3. mieste umiestnila Sofia Mikulášková/5.B/, na 2. mieste Sally Sokolová/5.A/ a na 1. mieste Aneta Pražská/6.A/. V prednese prózy sa na 3. mieste umiestnila Agáta Senderáková/6.C/, na 2.mieste Mia Križanová/5.A/ a na 1. mieste Tereza Mišičáková/5.B/.

            V III. vekovej kategórii sa v prednese poézie na 3. mieste umiestnila Karin Antonovici/7.B/, na 2. mieste sa umiestnila Daniela Gombárová /8.A/a na 1. mieste Claudia Valachovičová/7.A/. V prednese prózy sa na 2. mieste umiestnila Sofia Dobiášová/9.A/ a na 1. mieste Denis Ivan/8.B/.

            Porota pre II. a III. vekovú kategóriu bola v zložení p. uč. Lukáš Vašíček, Miroslava Repáňová, Miroslava Lašáková, Andrea Ožóg a Klaudia Turečková.

            Víťazom srdečne blahoželáme. V postupovom obvodnom kole nás budú reprezentovať žiaci, ktorí obsadili prvé miesta v jednotlivých kategóriách: Júlia Lorencová, Nikita Dvorecký, Aneta Pražská, Tereza Mišičáková, Claudia Valachovičová a Denis Ivan.

          • Literárna beseda ku knihe Bratislavské povesti a iné neobyčajné zvesti

          • O nové knižné kamarátstva sme sa obohatili 15. februára na literárnej besede ku knihe Bratislavské povesti a iné neobyčajné zvesti v známom kníhkupectve v jednom z bratislavských obchodných centier. Spolu s piatakmi a šiestakmi sme sa potešili pozvaniu od autorky knihy i našej kolegyne – pani Renáty Matúškovej. Do pútavého rozprávania o novej knihe povestí sa zapojili okrem samotnej spisovateľky aj ilustrátor knihy Juraj Martiška, fotograf Vlado Fecko a vydavateľka Magdaléna Gocníková.

            Niektorí naši žiaci využili príležitosť a rozhodli sa, že práve zakúpením tejto knihy si rozšíria a spestria svoj domáci knižničný fond.  Deti sa zaujímali predovšetkým o to, ako kniha vznikla, a preto nešetrili ani zvedavými otázkami. Z kníhkupectva odchádzali spokojne s podpísanou novou knihou, darčekmi v podobe časopisu Fifík pre veselých školákov či záložkou do práve rozčítanej knihy.   

            Z útulného prostredia kníhkupectva nás vylákal už len hlad a podľa želaní žiakov sme neodolali ani spoločne strávenému času pri obede.  

            Pani spisovateľke želáme, aby sa jej novému knižnému počinu dobre darilo a zostala naďalej verná nevšednému poslaniu v tvorbe obľúbených povestí.  

          • „Spoločne za lepší a bezpečnejší internet“

          • Tak znelo motto tohtoročných osláv 20. ročníka Dňa bezpečného internetu, ktorému v kalendári  patril práve 7. február. Organizuje ho sieť centier bezpečného internetu Insafe ako najvýznamnejšiu akciu na zvyšovanie povedomia o online svete a jeho rizikách i príležitostiach.

            • ČO PRE VÁS/TEBA ZNAMENÁ LEPŠÍ A BEZPEČNEJŠÍ INTERNET?
            • Ako si predstavujete online svet, kde sa nemusíte cítiť ničím ohrození?
            • Čo by ste potrebovali zmeniť/pridať/zrušiť, aby bol online svet pre vás lepším a bezpečnejším miestom?
            • ... ?

            Aj na tieto otázky sme hľadali odpovede počas hodín etickej výchovy. K tejto téme sme si pozreli krátke video, ktoré poukázalo na nebezpečné nástrahy sociálnych sietí a internetu. Nechýbala ani diskusia, pričom sme sa zhodli na tom, že online svet môže byť bezpečnejším miestom, ak je strávený čas na internete priamoúmerný spoločne prežitému dôvernému vzťahu medzi dieťaťom a dospelým /rodičom, učiteľom,.../. Šiestaci sa aktívne zapojili aj pripravenými príspevkami, ktoré odprezentovali pred skupinou.

            Aktívny čas s rodinou, kamarátmi a otvorená komunikácia sú tým správnym predpokladom na to, aby deti a mladí ľudia dokázali zvíťaziť nad nebezpečenstvami digitálnych technológií.

            Pevne veríme, že všetci zúčastnení budú naďalej svojím priamym príkladom podporovať osvetu zodpovedného a pozitívneho využívania moderných digitálnych technológií.

          • Priaznivci školskej knižnice

          • Naša školská knižnica si každým týždňom získava stále nových aktívnych čitateľov. Teší nás, že žiaci zmysluplne využívajú aj čas pred začiatkom vyučovania a nachádzajú si zaujímavé knižné tituly na školské kolo Hurbanovho pamätníka či len tak na voľnočasové potešenie. Deviataci z IX. B sú práve začítaní do knihy Jar Adely Ostrolúckej, ktorou si rozvíjajú svoje vedomosti z histórie aj zo slovenského jazyka a literatúry. Ľudo Zúbek vzdal touto knihou hold Ľudovítovi Štúrovi, ktorý celý svoj život zasvätil našej národnej slobode.

            Blížia sa jarné prázdniny. 😊 Ak ste si ešte nevybrali tú pravú knižnú spoločnosť na voľné chvíle, môžete tak urobiť v stredu už o 7:35.

             Tešíme sa na Vašu spoločnosť! 

                                                                                                                                                      Školská knižnica

          • ZBER TEXTILU V ŠKOLE

          • Čo zbierame: Textil, vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty či periny, rovnako aj topánky, opasky a kabelky.

            Ako zbierame: zozbierané veci musia byť vo vhodnom obale, topánky zviazané šnúrkami v pároch, ideálne v  priesvitnom vreci.

            Prečo zbierame: ochrana životného prostredia, zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom dávame druhú šancu na ich vrátenie do obehu, pomoc ľuďom v núdzi.

          • Rozprávka o Snehovej kráľovnej

          • Asi každý z vás túto rozprávku pozná. Nám sa tiež natoľko zapáčila, že sme si nacvičili jej  chemicko – divadelné stvárnenie. Ako každé predstavenie, tak aj to naše muselo mať predpremiéru. Do nášho chemického divadla zavítali žiaci z 2. B. Herci, v podaní žiakov chemického krúžku,  vystúpenie zvládli a veríme, že premiéra, ktorú chystáme pre škôlkarov sa tiež vydarí.

          • Školské kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 9. februára sa uskutočnilo školské kolo Chemickej olympiády kategória D. Našu školu reprezentovalo osem žiakov. Súťaž v tejto kategórii je určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Na prvom mieste sa umiestnil Dominik Ščúry z 9. A, druhé miesto obsadila Natália Holešová z 8. A a na treťom skončil Matyáš Kadlic z 9. A. Ďalšími úspešnými riešiteľmi sú Alex Dávidek z 8.A, Sylvia Rehušová a Romana Balážová z 9. B a Patrik Irša z 8. B.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a veríme, že sa postupujúcim bude dariť aj v okresnom kole.

          • Rozprávkový zážitok v kine

          • Ako odmenu za polročnú prácu a výborné výsledky boli žiaci I. A a V. A v kine Cinemax Skalica. Prváci si pozreli veľmi peknú hudobnú rozprávku o spievajúcom krokodílovi. Piataci si nenechali ujsť animovanú rozprávku Kocúr v čižmách: Posledné želanie. Aspoň na malú chvíľu sa preniesli do sveta rozprávok, kde dobro víťazí nad zlom. Želáme im, aby sa im aj v druhom polroku darilo aspoň tak dobre ako doteraz.

          • S rozprávkou je život krajší

          • Rozprávka je chlebom i soľou slovenského ľudu. Možno práve takto by to povedal samotný „kráľ“ slovenskej rozprávky, Pavol Dobšinský.

                        V rozprávke sa ocitli aj prváci z tried 1. B a 1. C ZŠ, Bernolákova 5 v Holíči, keď 2. februára 2023 zavítali do mestskej knižnice. Tety knihovníčky si pre nich pripravili zaujímavé rozprávkové dopoludnie. V rámci Svetového dňa hlasného čítania im teta Hanka prečítala jednu z najkrajších slovenských rozprávok O dvanástich mesiačikoch. Na chvíľku sa deti ocitli pri veľkej vatre a spolu s mesiačikmi plnili Maruškine prosby. Postupne tiež dopĺňali čítaný text ilustráciami, až napokon vyskladali celý dej. Každá rozprávka predsa končí šťastne, a nebolo tomu inak ani v tejto. Zlo bolo potrestané a zvíťazilo dobro, ktoré predstavovala milá, skromná, spravodlivá a pracovitá Maruška.

                        Na záver tety knihovníčky ukázali deťom, kde a aké knihy si v detskom oddelení knižnice môžu nájsť. Každý si určite tú svoju našiel. Nielen popozeral obrázky, ale niektorí už zvládli aj čo to prečítať, i keď ešte nepoznajú všetky písmenká.

                        Veľmi pekne tetám knihovníčkam ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Streetbasket žiakov základných škôl

          • Dňa 30.1.2023 sa v telocvični našej školy uskutočnili majstrovstvá okresu v 3x3 streetbaskete žiakov základných škôl. Turnaja sa zúčastnili tri družstvá – ZŠ Strážnická Skalica, ZŠ Vajanského Skalica a ZŠ Bernolákova Holíč. Aj napriek tomu, že sa turnaja zúčastnil menší počet družstiev, neubralo to na jeho kvalite a zápasy medzi jednotlivými družstvami boli vyrovnané. Našu školu reprezentovali vybraní žiaci – Andrej Šebesta, Peter Králik, Patrik Porubský a Michal Spolnik, ktorí si na turnaji vybojovali pekné druhé miesto, keď porazili ZŠ Strážnickú ale nestačili na ZŠ Vajanského. Žiakom blahoželáme a prajeme im veľa ďalších úspechov pri reprezentácii našej školy aj mimo nej.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Oznamujeme rodičom žiakov, ktorí sa stravujú v ŠJ Holíč, zvýšenie denného poplatku za odobraté

            1 jedlo na nákup potravín od 1.3.2023

             1.stupeň denný poplatok  - 1,70€ mesačný poplatok  34€ + 3€ réžia = 37€

            2. stupeň denný poplatok – 1,90€ mesačný poplatok 38€ + 3€ réžia = 41 €

            Zvýšený poplatok prosíme zrealizovať vo februárovej platbe.