• Šťastné a veselé, čo viac si želať...

          • Zvláštne je začínať od konca, ale slová tejto piesne sú jedinečné a originálne, preto mi nedá, aby som ich v úvode nespomenula.

                      Telocvičňa ZŠ, Bernolákova 5 sa 20. 12. ako švihnutím čarovného prútika premenila na zázračnú zimnú krajinu, v ktorej razom ožili snehové vločky ako aj rozprávkové postavy z Perinbaby. Veru nechýbala ani Popoluška, ba dokonca do zimy tiež neobvykle zavítal aj leví kráľ. So zimou sú samozrejme tiež neodmysliteľne spojené Vianoce. Razom sme sa ocitli vo vianočnej pekárni a tržnici, kde sme si mohli kúpiť rybu, kapustu, hríby, sladký medovník... Skrátka všetko, čo je spojené s najkrajšími sviatkami roka.

                      Burácajúci potlesk bol tou najlepšou odmenou pre vystupujúcich. Rodičia, starí rodičia a ostatní priaznivci našej školy zaplnili telocvičňu do posledného miestečka. Na chvíľu sa zastavili v predvianočnom zhone a prišli podporiť svoje, naše deťúrence.

                      Na záver zaznela vianočná aleluja a pieseň Šťastné a veselé, čo viac si želať spievali spoločne už všetci účinkujúci. Vianočná akadémia touto piesňou skončila. Predpokladám, že ani jedno oko neostalo suché, pretože ten mohutný zbor to zaspieval skvelo a úžasne. S iskierkou v oku a s radosťou v srdci sme sa všetci slávnostne naladení rozišli do svojich domovov. Dúfam, že melódia tejto piesne ešte dlho rezonovala v našich mysliach...

            Tak ŠŤASTNÉ A VESELÉ!!!

          • "Vianočná chodbovica"

          • "Vianočná chodbovica" 4.A a 4.B s ochutnávkou vianočného punču a pečiva. Šťastné a veselé Vianoce prajú obe triedy.

          • Výlet do Prahy

          • Žiaci 9. a 8. ročníka sa 7.12. zúčastnili výletu do Prahy. Cieľom výletu bola prehliadka Strahovskej knižnice (obsahuje vyše 200 000 zväzkov), Strahovského kláštora, ktorého súčasťou bola výstava s názvom „Libuše Šafránková jak ji máme rádi“. Jednalo sa o mimoriadnu výstavu zameranú na život a dielo tejto hereckej legendy a jej manželovi Josefovi Abrhámovi.Ďalšou zastávkou v Prahe bolo múzeum miniatúr, kde sme pomocou mikroskopov mohli sledovať umelecká diela, ktoré sa nedajú vidieť voľným okom. Bol to napríklad zlatý bicykel na ihle, ťavia karavána v uchu ihly a iné.Samozrejmosťou bola prehliadka Karlovho mosta, Pražského orloja, Staromestského námestia, Václavského námestia, vianočných trhov a krásna vyhliadka na celú Prahu

          • Tvorivé vianočné dielničky kolektívu I.A

          • Čakanie na Vianoce si spríjemnili aj žiaci I. A so svojimi rodičmi, ktorí pondelkové poobedie využili na spoločné stretnutie v priestoroch triedy. Práve tá sa premenila na tvorivé vianočné dielničky. Zdobenie sladkých medovníčkov a vytvorenie pestrej dekorácie v podobe nevšedného stromčeka sú jasnými dôkazmi šikovnosti detí a rodičov.

            Vzájomnou spoluprácou a príjemnou predvianočnou atmosférou sa nám všetko vydarilo.

            Spokojnosť detí i rodičov dokumentujú priložené fotografie z vydarenej predvianočnej akcie, ktorá sa zapíše do kalendára ďalších úspešných tradičných podujatí našej školy.

          • Oznam školskej jedálne

          • Z dôvodu účtovného ukončenia kalendárneho roka, je možné sa odhlásiť zo stravy len do 19.12.2022 vrátane. V prípade ochorenia dieťaťa bude umožnené v dňoch od 20.12.2022 – 21.12.2022 odobrať stravu do obedára.

            Za pochopenie ďakujeme ŠJ.

          • Vianočné dielničky pre škôlkarov

          • V dňoch 7. a 8.12.2022 sa na našej škole konali vianočné dielničky, ktoré pre deti z oboch materských škôl pripravili p. vychovávateľky vo vianočne vyzdobenej spoločenskej miestnosti.

            Po privítaní boli deti rozdelené do skupín, kde si vlastnoručne vyrábali vianočné darčeky - medovníčky, čiapku, rukavice, vianočný stromček, rybu a vianočný pozdrav. Pri práci im pomáhali vychovávateľky ŠKD a žiačky 9. ročníka. Deti tvorili s nadšením a radosťou a svoje výrobky si odniesli domov alebo do MŠ.

          • Vianočné dielničky s rodičmi

          • V stredu 7. 12. 2022 o 15,30 hod. sa v 1.B a 1.C triede uskutočnili vianočné tvorivé dielničky. Rodičia na malú chvíľu zastavili svoje uponáhľané kroky a spoločne so svojimi deťmi sa ponorili do vianočného sveta, kde sa šírila neodolateľná vôňa vianočného pečiva, punču a kávy. Vyrábali vedno so svojimi ratolesťami nádherné svietniky a vianočné ozdoby. V príjemnej predvianočnej atmosfére čas rýchlo plynul. Dúfam, že si každý z tohto krásneho stretnutia odniesol kúsok tej predvianočnej atmosféry aj domov. Srdečná vďaka patrí rodičom, ktorí sa dielničiek zúčastnili. Do budúcna plánujeme v tejto práve založenej tradícii pokračovať. Najbližšie to bude veľkonočné stretnutie a pred prázdninami spoločná opekačka. Rodičia ďakujeme!

             

          • Povolanie FOTOGRAF

          • Žiaci 8.C si vyskúšali, aké náročné, ale zároveň zaujímavé vie byť povolanie FOTOGRAF. Ešte v októbri pod vedením svojej pani učiteľky informatiky vytvorili z rôznych dekorácií a fototapety vianočnú scénu a vyfotili žiakov 1.ročníka. V ďalšej fáze sa fotky roztriedili a ďalej upravili – retušovali, orezávali a vytvorili sa návrhy vianočných pohľadníc. V závere sa vyhotovili fotky v papierovej podobe a taktiež sa rozposlali rodičom v elektronickej podobe na mail. Veríme, že sme všetkých rodičov milo potešili.


            Fotografický tím: Žiaci 8.C – Gabriela Čáránová, Adela Palkovičová, Tomáš Štefanovič, Dominik Meixner, Samuel Kocák, Erik Hyža a p.uč. M. Šipoldová.

          • Predvianočná atmosféra v V. A

          • Kolektív V. A triedy sa už veľmi teší na Vianoce. Napriek každodenným školským povinnostiam si žiaci našli čas na vyzdobenie stromčeka v triede, ktorý im pripomína, že najkrajšie sviatky v roku sa už naozaj blížia. Na pravej predvianočnej nálade sa podpísala nielen dnešná návšteva Mikuláša s anjelmi a čertami, ale aj aktívna podpora projektu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Veľmi ma teší, že sa mnohí s veľkým zanietením zapojili do tejto výzvy, čím preukázali svoju empatiu, láskavé srdce a radosť z očakávaného obdarovania našich seniorov.

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Dňa 6.12.2022 k nám zavítal Mikuláš . Deti s nadšením, radosťou a niekde aj nejakou tou malou slzičkou, vítali Mikuláša, ktorý prišiel v sprievode svojich pomocníkov – anjelov a čertov. V triedach zazneli známe pesničky a básničky a na záver každé dieťa dostalo maškrtu.

          • Vyučovanie s Tonym

          • Učiteľky anglického jazyka zorganizovali pre žiakov II. stupňa projektové vyučovanie s vianočnou tématikou v spolupráci s lektorom z USA, ktorý sa žiakom predstavil v piatok 2.12.2022 v školskej knižnici. Naši mladší aj starší angličtinári mali tak prvýkrát možnosť komunikovať anglicky na pôde školy mimo klasických vyučovacích hodín. Nadšenie a spokojnosť vyjadrujú citované komentáre žiakov😊

            „Dnešny deň s lektorom som si veľmi użil,,bolo kopec srandy a dobre sme si pozozpravali po anglicky, ďakujem!“

            „It was something cool and new, Tony was very kind and funny. I also want to thank the teachers for a nice day and for organizing it.“

            „It was good and funny i really enjoyed it!“

            It was really cool and Tony was kind and funny.I really enjoyed it.“

            „Thanks Tony, your are very kind and friendly. I had fun with you. I thank the teachers for these two hours.“

            „It was really cool and i had a great time. Thanks teachers and Tony for this experience.“

            Thanks to Tony for those amazing two hours i really enyojed it and I had so much fun and I thank to the teachers to that they gave me the chance to see you and talk to you so thank you again so much.“

            It was very good day thanks Tony I will never forget best day !“

            Thanks you Tony for speacial day it was funny and i really like it. That's was best day!“

            Thanks Tony, it was great and I wouldn't change a thing.“

            „Lúbilo sa mi ako každu vec ktoru sme povedali tak si z nej robil srandu. :D“

          • Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu

          • Naši žiaci sa 28.11.2022 zúčastnili MO žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu v Skalici. V silnej konkurencii si náš tím v zložení Denis Ivan, Samuel Pelikán, Juraj Hnátovič, Liana Šefčíková a Natália Holešová dokázal vybojovať 3. miesto v tímovej súťaži.
            Najlepší výsledok dosiahol Denis Ivan, ktorý skončil na 3. mieste, čím sa prebojoval na Majstrovstvá kraja v Trnave. Týmto jemu ale aj celému tímu gratulujeme za pekný úspech a výbornú reprezentáciu školy.

          • Zážitkové učenie v Strážnici

          • V pondelok 28.11.2022 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili zážitkového vzdelávacieho programu ,, Radujme sa, veselme sa ´´ v skanzene v Strážnici.

            Program bol zameraný na tradičné zimné a vianočné zvyky a obyčaje zo Slovácka a blízkeho okolia.

            Počas putovania skanzenom sa deti prizerali príprave tradičných jedál a stolovaniu, drápaniu peria, výrobe vianočných ozdôb.

            Sledovali výrobu figúrky z cesta, a neušlo nám ani pečenie a ochutnávanie vianočných oblátok a perníčkov.

            Určite nezabudnuteľným zážitkom pre deti bolo stretnutie s Mikulášom a jeho družinou, so sv. Luciou či koledníkmi.

            Program bol pripravený tak, aby bol zrozumiteľný a zaujímavý pre detských návštevníkov.