• Okresné kolo vo vybíjanej žiačok

          • Dňa 19.5. 2022 sa dievčatá z našej školy zúčastnili okresného kola vo vybíjanej žiačok v priestoroch ZŠ Vajanského v Skalici.Súťaže sa zúčastnili 3 základné školy. Hral sa systém každý s každým 2x7 minút. Počas celého turnaja boli zápasy veľmi napínavé. Naše dievčatá boli šikovné, snaživé a od začiatku bojovali. Nakoniec sme získali pekné 2.miesto. Po vyhodnotení si dievčatá ešte zahrali priateľské zápasy.Našu školu reprezentovali:Vanda Brišková, Hana Hanzalíková, Dominika Mačeková, Mia Mišíková, Aneta Petriková, Natália Veselá, Aneta Čuhaničová, Kristína Kákošová, Simona Menšíková, Dominika Okenicová, Aneta Pražská, Nella Bíliková

          • Výlet do Brna

          • Žiaci 1. A a 1. C triedy navštívili detské zábavné centrum BONGO v Brne.  Tento rodinný zábavný park  prináša deťom možnosť prežiť za každého počasia deň plný zábavy a pohybu . My sme mali upršaný deň, ale nám to vôbec nevadilo, pretože nás očarilo veľké množstvo zaujímavých  atrakcií , ktoré ponúkali deťom nezabudnuteľné zážitky. Každá z nich predstavuje iný svetadiel alebo krajinu. Deti si preverili svoju odvahu a obratnosť na horolezeckej stene, poskákali si na trampolínach, pretekali na jazdeckej dráhe, upevnili si orientáciu v labyrintoch ,v džungli hľadali cestu, uskutočnili výstup na sopku, šmýkali sa na šmýkačkách. Po všetkých aktivitách  si pochutnali na spoločnom obede. Samozrejme, bol čas aj na nákupy J sladkostí a suvenírov pre seba , súrodencov a rodičov. Po vyčerpávajúcom dni plnom pohybu a zábavy boli unavení, ale spokojní s prežitým dňom. 

          • Api domček Radimov

          • Žiaci 3.C navštívili 19.5. Api domček v Radimove. Dozvedeli sa veľa nových informácií o živote včeličiek. Obliekli si špeciálne oblečenie pre včelárov a nahliadli do úľov. Každý si vyrobil svoju sviečku zo včelieho vosku. Deti sa vyšantili na preliezkach a pochutnali si na medových cukríkoch. Nasiaknutí medovou vôňou zvládli i náročnú turistiku. Domov totiž išli peši.

          • Jump aréna

          • Vo štvrtok 19.05.2022 IV.A zavítala do JUMP ARÉNY v Hodoníne. Preverili si svoju kondičku a poriadne si zašportovali. Samozrejme nechýbalo aj občerstvenie a chvíľka oddychu. Bolo to naozaj vydarené a pekné športové doobedie.

          • Školský výlet zámok Milotice a plavba loďou

          • Kto by nechcel okúsiť život princa alebo princeznej?

            V dňoch 12. a 13. mája žiaci II.B , II.C , II.A a I.B  triedy toto všetko a ešte viac zažili. Ale pekne poporiadku....

            Tento rozprávkový deň začal návštevou zámku Milotice. V sprievode pani kňažnej si deti prešli krásne zámocké interiéry a zoznámili sa s jej rodinou a životom na zámku. Potom sa priučili dvornej etikete a nakoniec nasledoval tanec pre princezné a šermiarsky súboj pre malých princov.

            Všetko za sprievodu dobovej hudby. Než zazvonil rozprávkový zvonec, prešli sa francúzskym parkom a zámockou záhradou.

            Po prehliadke zámku rozprávková cesta pokračovala do prístaviska Hodonín, kde deti absolvovali pirátsku plavbu loďou po rieke Morava. Plavba začala prípravou posádky, ktorá potom pod vedením kapitána pirátov vyplávala na svoju plavbu hľadať poklad. Na záver plavby každý získal ,, Certifikát piráta “.

            Rozprávkovú cestu deti zakončili hlasným pirátskym pozdravom.

          • Exkurzia

          • Dňa 11.5.2022 sa žiaci 3.A a 3.B zúčastnili exkurzie v bylinkovom raji Sonnentor Čejkovice. Užili si slnečný deň vo voňavom raji, pozreli si proces výroby čajov, ochutnávali detské čajíky a plnili zábavné úlohy. Spomienkou na prežitý deň bol darček - krabička čajov, ktorú si vyskladali.

          • ŠKOLA V PRÍRODE

          • V týždni od 2.5. do 6.5.2022 sa žiaci 3.C a 4.B zúčastnili Babylonskej školy v prírode. Babylonská škola v prírode sa nachádza v Mýte pod Ďumbierom. Deti boli ubytované v Hoteli Mýto. Naše deti si pod svoje krídla vzali kvalifikovaní lektori Babylonskej školy. Babylonská škola je zameraná na divadelné umenie. Počas týždňa si deti užili krásnu prírodu Nízkych Tatier. Okrem získavania divadelných zručností si v skupinách vytvorili mapy z prírodnín, vymysleli k nim príbehy, zažili Šalamúnov jarmok, diskotéku, karneval, zahrali si Bingo, užili si veľa hier, súťaží a bazén s vírivkou. Vyvrcholením celého týždňa bolo divadelné predstavenie, kde účinkovali všetci žiaci spolu s deťmi zo ZŠ z Nitry a MŠ zo Zvolena. Je neuveriteľné, čo dokázali za pár dní s lektormi nacvičiť. Predstavenie Pipi Dlhá Pančucha bolo jedným slovom nádherné a zároveň bolo emotívnou bodkou za školou v prírode. Po ceste domov žiaci navštívili Bystriansku jaskyňu a mesto Banskú Bystricu.

          • Testovanie žiakov 5.ročníka

          • Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) realizuje v školskom roku 2021/22 celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka ZŠ.

            Hlavné certifikačné testovanie sa uskutoční 18. mája 2022 (streda), zúčastnia sa ho žiaci 5.ročníka ZŠ. Žiaci budú testovaní z matematiky a zo slovenského jazyka.

          • ENGLISHSTAR

          • Do priestorov našej novej knižnice dňa 5.5.2022 zasadli 16 žiaci 4. – 9. ročníka, ktorí neváhali a zapojili sa do medzinárodnej súťaže Englishstar. Poďakovanie patrí všetkým záujemcom i škole, ktorá poskytla finančné prostriedky spojené s registráciou do súťaže. Na výhercov čakajú pekné vecné odmeny.

          • Biologická olympiáda

          • Dňa 21.4.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiádykategórie D- Teoreticko- praktická časť.  Do okresného kola postúpili a olympiády sa zúčastnili žiačky siedmeho ročníka- z triedy 7. A : Veronika Svobodová a Viktória Hrušecká. Olympiáda bola rozdelená na 2 časti. Žiačky absolvovali teoretickú časť- test z biológie a praktické úlohy. Obidve žiačky boli úspešnými riešiteľkami. Veronika Svobodová sa umiestnila na 1. mieste a Viktória Hrušecká sa umiestnila na 2. mieste. Žiačkam ďakujeme za účasť a srdečne gratulujeme k umiestneniu!

          • Okresné a krajské kolo Chemickej olympiády

          • Príprava našich chemikov na Chemickú olympiádu kategórie D sa zúročila. A čo všetko musí absolvovať žiak, aby bol schopný konkurovať v takejto súťaži?
            Celkovo žiaci musia zvládnuť učivá 7. – 9. ročníka z chémie a takisto aj odporúčanú literatúru. Súťaž sa vždy začína Domácim kolo, po jeho vyriešení čaká žiakov vo februári Školské kolo, tento rok sa ho zúčastnili: Nátália Holešová, Matyáš Kadlic, Erik Pipíš, Dominik Ščúry, Agáta Látalová a Lucia Stehlíková.
            Natália Holešová, Matyáš Kadlic a Dominik Ščúry postúpili do Okresného kola, ktoré sa konalo 25. 3. a teoretické úlohy riešili v škole prezenčnou formou. Veľmi sme sa potešili 3. miestu, ktoré obsadila Natália Holešová zo 7. A triedy, pretože obstáť v konkurencii starších žiakov je vždy náročné. Dominik Ščúry z 8. A bol úspešným riešiteľom a spolu s Natáliou postúpili do Krajského kola. Matyášovi Kadlicovi za účasť v okresnom kole poďakujeme.
            A nakoniec sme sa 28. apríla sa zúčastnili Krajské kolo Chemickej olympiády, ktoré sa konalo v Gymnáziu J. Hollého v Trnave. Žiaci museli preukázať svoje vedomosti v teoretickej a praktickej časti. Vo veľkej konkurencii, 33 účastníkov, sme obstáli na veľmi dobre. Natália Holešová obsadila 11. miesto a Dominik Ščúry 14 miesto, obidvaja súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi. K výbornému úspechu im blahoželáme.

          • Biblická olympiáda

          • Žiačky 7.A: Veronika Svobodová, Liana Šefčíková a Eliška Polláková sa zúčastnili biblickej olympiády, vyhrali školské a okresné kolo, následne postúpili do diecézneho kola, v ktorom obsadili pekné 9. miesto.
            Za úspešnú reprezentáciu ďakujeme a gratulujeme k úspechom!

          • Po pandemickom období opäť v kine 😊

          • Dňa 3. 5. 2022 /utorok/ sme sa po prvej vyučovacej hodine vybrali konečne na filmové predstavenie do kina CINEMAX v Skalici. O miesta v autobuse sa podelili prevažne žiaci IV.A a IX. A triedy spolu so svojimi triednymi učiteľmi. Na štvrtákov čakala úsmevná komédia Ježko Sonic 2, ktorý zažiaril na filmovom plátne už pred dvomi rokmi. Do kín sa však vrátil s novým dobrodružstvom. Deviataci si deň po absolvovaní prvého termínu prijímacích pohovorov na stredné školy oddýchli a dobre sa zabavili na českej komédii Po čom muži túžia 2. Pozor však na vyslovené priania! :-) Niekedy sa totiž môžu aj nečakane vyplniť.

            Príjemný filmový zážitok z oboch komédií a spoločného stretnutia mimo školy naplnil naše očakávania a po dlhom pandemickom období sme si vychutnali naozaj nevšedný filmový zážitok.

          • Čitateľské aktivity – spolupráca žiakov druhého stupňa s prvým stupňom

          • V mesiacoch marec – apríl si žiaci druhého stupňa pripravili pre žiakov prvého stupňa zaujímavé aktivity na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti a zvyšovanie záujmu detí o aktívne čítanie.

            Kolektív žiakov VI. A počas hodiny literatúry  zavítal do II. A, pričom si pre nedočkavých druhákov pripravili dramatizáciu bájky, kvíz, puzzle a rôzne úlohy so zameraním na porozumenie obsahu a vyvodenie ponaučenia. Pripraveným aktivitám predchádzala aj komunikácia o knihách a vzťahu detí k čítaniu.

            Žiaci VIII. B pozvali žiakov IV. A do krásnych priestorov novej školskej knižnice. Na hodinách literatúry si v skupinách vopred pripravili pracovné listy s úlohami, ktorých cieľom bolo predovšetkým zlepšiť samotnú orientáciu žiakov v knižnici pri vyhľadávaní kníh na základe niekoľkých indícií. Keď už sa im podarilo nájsť tú správnu knihu, vrátili sa do skupín, kde sa štvrtáci pod dohľadom skúsenejších ôsmakov popasovali s úlohami na vyhľadávanie informácií z kníh rôznych literárnych žánrov. Po kontrole pracovných listov si ôsmaci overili aj úroveň čitateľských zručností našich pozvaných štvrtákov. Na záver každá skupina zhodnotila svoju prácu, náročnosť a atraktivitu jednotlivých úloh.

            Veľmi nás potešila pozitívna odozva zo strany mladších žiakov, a preto plánujeme v podobných aktivitách pokračovať aj v budúcnosti. Pevne veríme, že prínos takéhoto učenia, kedy starší žiaci vyučujú a odovzdávajú svoje rokmi nadobudnuté skúsenosti mladším, bude motiváciou a inšpiráciou na spoluprácu aj pre ostatných. 

          • Pálenie čarodejníc

          • Blíži sa posledný aprílový víkend a s ním aj príležitosť si užiť pálenie čarodejníc.

            Posledný aprílový večer sa tradične "pália čarodejnice". Poďme sa ale pozrieť, prečo to vlastne robíme a ako tému čarodejníc videli ľudia v minulosti.

            História

            Ľudia už odjakživa verili, že sú dni, ktoré sú magické. Patrí k nim aj posledná aprílová noc - Filipojakubská. Súmrak vraj otváral cestu temným silám, ktoré je potrebné skrotiť, zapudiť alebo očistiť plameňom. Ľudia vraj mohli nájsť zakopané poklady. Pri takomto hľadaní človeku ale škodili zlé sily, proti ktorým sa mal chrániť kvetom z papradia, svätenou kriedou a mnohými ďalšími predmetmi. Na oblohe lietali čarodejnice, ktoré sa chystali na sabat  (zraz čarodejníc), slávil sa sviatok Beltain (Beltine). Beltain znamená "jasný (žiarivý) oheň“. V predvečer Beltaina sa v dedinách zhasínali všetky ohne, pretože ľudia verili, že so starými plameňmi má odísť aj všetko zlé, čo sa v minulom období stalo. S novým ohňom potom prichádzali aj nové začiatky.

            Oslavy dnes

            Vatry sa túto sobotu rozhoria po dedinách i mestách. V priebehu storočí sa oslavy posledné aprílové noci menili.

            I my v našej skole sme si chceli tento sviatok pripomenúť, preto sme si urobili v posledný aprílový piatok zraz učiteľských čarodejníc. J

            Po pálení čarodejníc nasleduje prvý máj, preto oslávte  posledný aprílový deň - definitívne sa rozlúčte so všetkými zlými vecami a "upáľte" symbolicky vaše problémy...

          • Rozprávka Škaredé káčatko

          • Školou sa opäť začal po dlhom čase ozývať  detský smiech, spev a iné prejavy radosti.  Dôvodom bolo divadelné predstavenie  Škaredé káčatko, ktorého sa zúčastnili  žiaci prvého až tretieho ročníka vo štvrtok  28. 4. 2022. Prostredníctvom veršovaných dialógov a veselých pesničiek bola odohratá svetoznáma rozprávka, ktorá súčasným jazykom poukázala na spoločenské rozdiely.  Rozprávka mala pekný , dojímavý a poučný príbeh so šťastným koncom, ktorý bol sprevádzaný hovoreným slovom, zvukmi a piesňami. Deťom sa rozprávka páčila a hercov odmenili veľkým potleskom.

          • Deň narcisov

          • Dňa 28.4.2022 /štvrtok/ sa uskutoční Deň narcisov. Deň narcisov je nezisková zbierka na pomoc onkologickým pacientom, ktorú každoročne organizuje Liga proti rakovine. Jej symbolom je  žltý kvietok – narcis. Tento rok nebudú po našej škole chodiť chlapci ani dievčatá s pokladničkou, ktorí by vám po vhodení príspevku pripli na tričko narcis.  Bude však možné prispieť prostredníctvom SMS alebo priamo na účet. SMS môžete posielať na číslo 848. Ak vám prázdna SMS nepôjde odoslať, vložte akýkoľvek znak. Cena SMS je 3€. Zbierku môžete touto formou podporiť až do 6. mája.

            Najväčším bohatstvom je zdravie, a preto aj touto cestou vás chceme vyzvať, pomôžme ľudom s touto zákernou chorobou. 

          • DEŇ ZEME V ŠKD

          • …Kde príroda vyžaruje krásu a čistotu,
            každý kameň, strom, či zviera majú svoju podstatu. Horský potok valiaci sa dole dolinou,
            je ako život spätý s krásnou prírodou. Ranná rosa v háji zelenom,
            všetko je tu svieže po novom…

            Túto krásu vyjadrenú v básni, sa snažíme zachovať aj pre ďalšie generácie. Ako? Chránime prírodu, čistíme svoje okolie, tešíme zo všetkých vôní, ktoré nám príroda ponúka. A to nielen v tento deň….

            Deň Zeme sa už tradične oslavuje 22. apríla. V našich oddeleniach sa žiaci prejavili svojimi šikovnými rukami, kreativitou a nápadmi. Kreslili sme Zem, vyrábali plagáty a jeden veľký plagát sme zrealizovali na školskom dvore, kde deti zo všetkých oddelení maľovali kriedami na asfalt našu planétu Zem.

            Deň Zeme v ŠKD bol dňom dobrej nálady.