• Vianočné dielničky pre škôlkarov

          • V dňoch 7. a 8.12.2022 sa na našej škole konali vianočné dielničky, ktoré pre deti z oboch materských škôl pripravili p. vychovávateľky vo vianočne vyzdobenej spoločenskej miestnosti.

            Po privítaní boli deti rozdelené do skupín, kde si vlastnoručne vyrábali vianočné darčeky - medovníčky, čiapku, rukavice, vianočný stromček, rybu a vianočný pozdrav. Pri práci im pomáhali vychovávateľky ŠKD a žiačky 9. ročníka. Deti tvorili s nadšením a radosťou a svoje výrobky si odniesli domov alebo do MŠ.

          • Vianočné dielničky s rodičmi

          • V stredu 7. 12. 2022 o 15,30 hod. sa v 1.B a 1.C triede uskutočnili vianočné tvorivé dielničky. Rodičia na malú chvíľu zastavili svoje uponáhľané kroky a spoločne so svojimi deťmi sa ponorili do vianočného sveta, kde sa šírila neodolateľná vôňa vianočného pečiva, punču a kávy. Vyrábali vedno so svojimi ratolesťami nádherné svietniky a vianočné ozdoby. V príjemnej predvianočnej atmosfére čas rýchlo plynul. Dúfam, že si každý z tohto krásneho stretnutia odniesol kúsok tej predvianočnej atmosféry aj domov. Srdečná vďaka patrí rodičom, ktorí sa dielničiek zúčastnili. Do budúcna plánujeme v tejto práve založenej tradícii pokračovať. Najbližšie to bude veľkonočné stretnutie a pred prázdninami spoločná opekačka. Rodičia ďakujeme!

             

          • Povolanie FOTOGRAF

          • Žiaci 8.C si vyskúšali, aké náročné, ale zároveň zaujímavé vie byť povolanie FOTOGRAF. Ešte v októbri pod vedením svojej pani učiteľky informatiky vytvorili z rôznych dekorácií a fototapety vianočnú scénu a vyfotili žiakov 1.ročníka. V ďalšej fáze sa fotky roztriedili a ďalej upravili – retušovali, orezávali a vytvorili sa návrhy vianočných pohľadníc. V závere sa vyhotovili fotky v papierovej podobe a taktiež sa rozposlali rodičom v elektronickej podobe na mail. Veríme, že sme všetkých rodičov milo potešili.


            Fotografický tím: Žiaci 8.C – Gabriela Čáránová, Adela Palkovičová, Tomáš Štefanovič, Dominik Meixner, Samuel Kocák, Erik Hyža a p.uč. M. Šipoldová.

          • Predvianočná atmosféra v V. A

          • Kolektív V. A triedy sa už veľmi teší na Vianoce. Napriek každodenným školským povinnostiam si žiaci našli čas na vyzdobenie stromčeka v triede, ktorý im pripomína, že najkrajšie sviatky v roku sa už naozaj blížia. Na pravej predvianočnej nálade sa podpísala nielen dnešná návšteva Mikuláša s anjelmi a čertami, ale aj aktívna podpora projektu s názvom Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Veľmi ma teší, že sa mnohí s veľkým zanietením zapojili do tejto výzvy, čím preukázali svoju empatiu, láskavé srdce a radosť z očakávaného obdarovania našich seniorov.

          • Prišiel k nám Mikuláš

          • Dňa 6.12.2022 k nám zavítal Mikuláš . Deti s nadšením, radosťou a niekde aj nejakou tou malou slzičkou, vítali Mikuláša, ktorý prišiel v sprievode svojich pomocníkov – anjelov a čertov. V triedach zazneli známe pesničky a básničky a na záver každé dieťa dostalo maškrtu.

          • Vyučovanie s Tonym

          • Učiteľky anglického jazyka zorganizovali pre žiakov II. stupňa projektové vyučovanie s vianočnou tématikou v spolupráci s lektorom z USA, ktorý sa žiakom predstavil v piatok 2.12.2022 v školskej knižnici. Naši mladší aj starší angličtinári mali tak prvýkrát možnosť komunikovať anglicky na pôde školy mimo klasických vyučovacích hodín. Nadšenie a spokojnosť vyjadrujú citované komentáre žiakov😊

            „Dnešny deň s lektorom som si veľmi użil,,bolo kopec srandy a dobre sme si pozozpravali po anglicky, ďakujem!“

            „It was something cool and new, Tony was very kind and funny. I also want to thank the teachers for a nice day and for organizing it.“

            „It was good and funny i really enjoyed it!“

            It was really cool and Tony was kind and funny.I really enjoyed it.“

            „Thanks Tony, your are very kind and friendly. I had fun with you. I thank the teachers for these two hours.“

            „It was really cool and i had a great time. Thanks teachers and Tony for this experience.“

            Thanks to Tony for those amazing two hours i really enyojed it and I had so much fun and I thank to the teachers to that they gave me the chance to see you and talk to you so thank you again so much.“

            It was very good day thanks Tony I will never forget best day !“

            Thanks you Tony for speacial day it was funny and i really like it. That's was best day!“

            Thanks Tony, it was great and I wouldn't change a thing.“

            „Lúbilo sa mi ako každu vec ktoru sme povedali tak si z nej robil srandu. :D“

          • Majstrovstvá okresu v zrýchlenom šachu

          • Naši žiaci sa 28.11.2022 zúčastnili MO žiakov a žiačok v zrýchlenom šachu v Skalici. V silnej konkurencii si náš tím v zložení Denis Ivan, Samuel Pelikán, Juraj Hnátovič, Liana Šefčíková a Natália Holešová dokázal vybojovať 3. miesto v tímovej súťaži.
            Najlepší výsledok dosiahol Denis Ivan, ktorý skončil na 3. mieste, čím sa prebojoval na Majstrovstvá kraja v Trnave. Týmto jemu ale aj celému tímu gratulujeme za pekný úspech a výbornú reprezentáciu školy.

          • Zážitkové učenie v Strážnici

          • V pondelok 28.11.2022 sa žiaci tretieho ročníka zúčastnili zážitkového vzdelávacieho programu ,, Radujme sa, veselme sa ´´ v skanzene v Strážnici.

            Program bol zameraný na tradičné zimné a vianočné zvyky a obyčaje zo Slovácka a blízkeho okolia.

            Počas putovania skanzenom sa deti prizerali príprave tradičných jedál a stolovaniu, drápaniu peria, výrobe vianočných ozdôb.

            Sledovali výrobu figúrky z cesta, a neušlo nám ani pečenie a ochutnávanie vianočných oblátok a perníčkov.

            Určite nezabudnuteľným zážitkom pre deti bolo stretnutie s Mikulášom a jeho družinou, so sv. Luciou či koledníkmi.

            Program bol pripravený tak, aby bol zrozumiteľný a zaujímavý pre detských návštevníkov.

          • Projekty na hodinách slovenského jazyka

          • Na hodinách slovenského jazyka sa žiaci 7.B a 7.C učili významy slov pomocou projektov, ktoré si vyhotovili. Žiaci pracovali so Slovníkom cudzích slov. Vyhľadávaním významov cudzích slov a zisťovaním ich pravopisu si utvrdzovali nadobudnuté vedomosti. Oboznámili sa so slovami z oblasti informatiky, zdravotníctva, športu, biológie....

          • I šiestaci absolvovali korčuliarsky kurz ...

          • Predposledný novembrový týždeň sme sa opäť stretli na zimnom štadióne v Senici, kde si tentokrát žiaci šiestych ročníkov obuli korčule. Celý týždeň sa pod vedením trénerov naučili nielen udržať rovnováhu, chôdzu na ľade, korčuľovanie vpred a vzad, odraz a zabrzdiť, ale naučili sa zvládnuť oblúčiky, jazdu na jednej nohe i zmeniť smer.

            Tréneri boli opäť super a taktiež nechýbali ani hry na ľade. Kurz prebiehal pod vedením Mgr. Petra Záviša a p. Pavla Kotzmana, nápomocné boli učiteľky Mgr. Monika Neuročná a Mgr. Andrea Jastrábová, ktoré odovzdali v závere týždňa všetkým zúčastneným diplomy a sladkú odmenu.

          • Výtvarná súťaž Svet Permoníkov očami detí a Minerály- poklady Zeme

          • Pri príležitosti Roku mineralógie 2022 bola vyhlásená výtvarná súťaž pre žiakov materských, základných a základných umeleckých škôl. Žiaci našej školy vytvárali výtvarné práce na témy „Svet Permoníkov očami detí“ a „Minerály – poklady Zeme“. Žiačka Natália Veselá z triedy 7.C bola v súťaži úspešná a pani riaditeľka našej víťazke odovzdala diplom a vecné ceny, ktoré nám zaslali organizátori súťaže Geopark Malé Karpaty a nezisková organizácia Barbora.  

            Víťazke, Natálii Veselej, srdečne blahoželáme.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • 33. ročník súťaže privítal 21 záujemcov, ktorí radi komunikujú a používajú anglický jazyk aj mimo školských lavíc. V tomto školskom roku sme otvorili dve kategórie a víťazmi sa stali Šimon Hajossy zo 7.A v kategórii 1A a Marián Kwašnievský z 8.B v kategórii 1B, ktorí sa najlepšie popasovali s písomnou aj ústnou časťou školského kola. Víťazom blahoželáme a ostatným súťažiacim ďakujeme za účasť.

          • Malí alchymisti a ich skúmanie

          • Naši štvrtáci sa postupne hravou formou oboznamujú s chémiou. Zatiaľ je to pre nich len zábava, nemusia premýšľať nad otázkami prečo, i keď práve táto otázka je pre formujúceho sa vedca veľmi dôležitá. Malí alchymisti sa zvládli naučiť názvy chemických pomôcok, vedia pripraviť roztok, oxid uhličitý, podmorský sliz, nenewtonovskú kvapalinu a ďalšie zaujímavé pokusy.

          • Exkurzia Vodárenské múzeum a Cosmos Discovery

          • 16. novembra sme sa vybrali absolvovať dve zaujímavé návštevy v Bratislave. Prvou bola návšteva Vodárenského múzea, ktorého zriaďovateľom je spoločnosť BVS. Budova vznikla 1. 11. 2007 pri príležitosti 120. výročia založenia prvej bratislavskej vodárne. Naša škola je zapojená do projektu Modrá škola, a práve lektorka z tohto projektu nám vysvetlila ako funguje vodárenský kolobeh, distribúcia a výroba pitnej vody a tiež ako dôležité je vedieť, čo všetko sa stane s odpadovou vodou v ČOV, než ju vypustíme do recipientu, našej rieky Moravy.

            Výstava Cosmos Discovery bola našou druhou zastávkou. Táto jedinečná výstava vznikla v spolupráci s americkou NASA, svetovými, českými a slovenskými odborníkmi. Výstava obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Vyskúšali sme si možnosť zažiť pocity hrdinov, ktorí sa vydali do vesmíru, videli sme stovky exponátov mapujúcich vývoj pilotovaných kozmických letov od historického začiatku až po súčasné plánované misie. Zaujímavá a netradičná realizácia výstavy zaujala všetkých a obohatila naše vedomosti z tejto problematiky.

          • Úspešné ukončenie 1. korčuliarskeho kurzu

          • Od 7.novembra do 11.novembra 2022 prebiehal na našej škole kurz korčuľovania pre žiakov 5.A, 5.B a časť žiakov 6.C triedy na Zimnom štadióne v Senici. Cieľom tohto výcviku bolo získanie a zdokonaľovanie korčuliarskych zručností, prekonanie obáv z ľadu a nácvik korčuliarskej techniky. Všetci žiaci sa zhostili svojej pohybovej aktivity statočne a bojovali s tvrdým ľadom ako sa patrí. Mnohí sa postavili na korčule prvýkrát, iní sa výborne zdokonalili. Nechýbali ani hry na ľade. Okrem toho urobili niečo aj pre svoje zdravie.


            Kurz prebiehal pod vedením trénerov Mgr. Petra Záviša a p. Pavla Kotzmana, ktorým patrí naše poďakovanie. Nápomocní boli učitelia Mgr. Monika Neuročná a Mgr. Matúš Pochylý, ktorí našich korčuliarov počas celého týždňa povzbudzovali a pomáhali im prekonať prvé prekážky na ľade. Aj keď nás boleli nohy a boli sme zdravo unavení, vždy sme sa šťastne vracali späť do školy. Kurz bol ukončený slávnostným udeľovaním diplomov za úspešné absolvovanie kurzu a sladkou odmenou.

          • iBobor

          • V týždni 7.11.2022 – 11.11.2022 sa žiaci našej školy zapojili do informatickej súťaže iBobor. Žiaci 3. – 9. ročníka si tak preverili svoje znalosti a schopnosti v oblasti informačno-komunikačných technológií. 

          • Dcéra svetoznámej slovenskej spisovateľky navštívila ZŠ, Bernolákova 5 v Holíči

          • Naši druháci sa v stredu 9. 11. 2022 stretli na besede s dcérou svetoznámej spisovateľky Kláry Jarunkovej, s pani Danou Zacharovou, ktorá je tiež známa slovenská ilustrátorka, akademická maliarka a prvá dáma slovenskej karikatúry. Milovníci kresleného humoru sa jej vtipom mohli dlhé roky smiať v časopise Roháč.

            Žiaci sa dozvedeli nielen koľko kníh pani spisovateľka Jarunková vytvorila pre deti a mládež, ale aj o tom, ako pani Danka bola prvým poslucháčom poviedok, ktoré mamička napísala, kde sa spisovateľka narodila, kde hľadala inšpiráciu k svojim knihám, ba aj to, že jej kolegom v časopise Roháč bol známy slovenský spisovateľ Tomáš Janovic.

                        O Kláre Jarunkovej môžeme právom hovoriť, ako o svetoznámej spisovateľke, pretože jej knihy nájdeme v 39 krajinách sveta. Pani Zacharová svojej mamičke ilustrovala knižky, no deťom prezradila, že zo všetkých ilustrovaných kníh jej najmilšia je práve O psovi, ktorý mal chlapca. Niečo málo deťom o knihe aj prezradila. Povedala však, že ak sa chcú dozvedieť viac, či psík si naozaj svojho pána vybral, knižku si musia prečítať.

            V našej novučičkej knižnici máme momentálne aj putovnú výstavu k storočnici narodenia Kláry Jarunkovej. Zoznámiť sa s jej tvorbou a s úryvkami z jej najznámejších kníh môžu všetci žiaci školy.

            Osobné stretnutie s pani Dankou Zacharovou bolo pre našich druhákov úžasným zážitkom. Ďakujeme pani Magdaléne Fazekašovej, riaditeľke vydavateľstva Trio PUBLISHING, ktorá pripravila putovnú výstavu o Kláre Jarunkovej a zorganizovala pre nás túto zaujímavú besedu.

          • Vianočná predajná výstava kníh

          • Včera 8.11. sa v našej novej knižnici konala predajná výstava kníh. Žiaci si mohli knižky popozerať, prelistovať. Veríme, že vystavené tituly malých čitateľov zaujali a cez vianočné prázdniny sa prenesú do sveta fantázie a prostredníctvom knihy spoznajú prírodu, svet okolo nás. Želáme im krásny čitateľský zážitok.

          • Náš prvý korčuliarsky výcvik.....deň prvý....

          • V druhom novembrovom týždni žiaci 5.A, 5.B a časť žiakov z 6.C triedy začali výcvik v korčuľovaní, ktorý sa na našej škole konal prvýkrát. Celý týždeň sa deti pod vedením inštruktorov a pedagógov budú učiť zvládať korčuliarske umenie. Hravou formou si osvoja nielen jeho základy, ale zdokonalia si svoje doterajšie korčuliarske schopnosti.
            A takto sme si viedli hneď prvý deň.....