• Matematicko-informatická súťaž iBobor

          • V dňoch 6. až 10.novembra 2023 sa naša škola zapojila do medzinárodnej matematicko-informatickej súťaže iBobor. Súťaž sa koná každoročne od roku 2004. Založil ju prof. dr. Valentina Dagiene v Litve a odvtedy sa rozšírila do mnohých krajín. Súťaží sa v 54. krajinách a súťaží takmer 3 milión žiakov. Tento rok sa súťažilo v 4 kategóriách. Kategóriu Kadeti reprezentovali žiaci 8. a 9. ročníka. Do kategórie Benjamín sa zapojili žiaci 6.a 7. ročníka. V kategórii Bobrík súťažili žiaci 4. a 5. ročníka. V kategórii Drobci žiaci 3. ročníka. Na plný počet bodov napísala test Agáta Senderáková zo 7.C a zaradila sa tak medzi prvých 169 žiakov zo všetkých krajín v danej kategórii. Na plný počet bodov napísala aj Rebecca Herpay zo 4.B. Výborné výsledky dosiahla aj Eva Micháliková z 8.B. Pozrite si aj mená ďalších úspešných žiakov, ktorí dosiahli veľmi pekné výsledky a zaradili sa tak medzi úspešných riešiteľov testu. Výsledky sú zoradené od najlepších výsledkov. Všetkým žiakom ďakujeme za reprezentáciu. Kategória Kadeti: E. Micháliková (8.B), E. Polláková (9.A), N. Mikičová (8.B), A. Václavek (8.B), M. Kwašnievský (9.B), V. Svobodová (9.A), L. Kubátová (8.B), K. Neuročná (8.B), N. Ondrisková (9.A), N. Pavlačková (8.C), L. Šefčíková (9.A), V. Václavík (9.A), M. Klein (8.B), J. Chrenka (9.A), N. Lovecká (9.A) Kategória Benjamín: A. Senderáková (7.C), S. Slusarčíková (7.B), V. Brišková (7.B), R. Mikičová (6.B), J. Hajossy (7.B), B. Steingruber (7.B), A. Čuhaničová (7.B), M. Mikula (7.B), V. Flajžík (6.B) Kategória Bobrík: R. Herpay (4.B), V. Filúš (4.C), S. Polláková (5.A), L. Kubínková (4.B), M. Suchánek (5.B), T. Irša (5.C), K. Janíková (4.C), V. Jankovičová (5.C), L. Dojčáková (4.A), M. Škrovan (4.C), N.E.Lukáčová (5.A), M. Kocian (4.A), T. Havlová (5.C), N. Havelková (5.B), S. Mičová (5.B), L. Packová (4.B), K. Špačková (5.B), B. Bartalová (5.C), M. Liščáková (5.A), L. Antalíková (5.A), A. Belyerdouh (4.C) A. Kákošová (5.B) Kategória Drobec: T. Dávideková (3A), M. Bridík (3.A), M. Pollák (3.C), D. Rúsek (3.B), Š. Pollák (3.A), S. Antalíková (3.A), S. Krchňavá (3.B), D. Macek (3.C), P. Zabadal (3C), J. Bílý (3.B), J. Mihálik (3.A), T. Šedivý (3.B), R. Styková (3.A)

          • V úlohe jazykovedcov

          • Na hodinách slovenského jazyka sa šiestaci oboznámili s jazykovými a kodifikačnými príručkami. Získané teoretické poznatky o jednotlivých druhoch slovníkov si na ďalšej hodine overili skupinovou prácou súborom niekoľkých praktických i problémových úloh, pričom na ich úspešné zvládnutie využívali rôzne typy slovníkov /KSSJ, SSSJ, SCS, PSP, MFS,..., www.slovnik.juls.savba.sk/.  V školskej knižnici zavládla aktívna pracovná atmosféra. Žiaci VI. A pracovali v úlohe jazykovedcov naozaj svedomito a zodpovednou spoluprácou sa dopátrali nielen k správnym odpovediam, ale sa aj zdokonalili vo svojich komunikačných a prezentačných zručnostiach.

          • Bibliotéka – knižný veľtrh 2023

          • V rámci Bibliotéky sa žiaci 4. B a 4. C hneď v deň jej otvorenia, vo štvrtok 9. 11. 2023 zúčastnili predstavenia knihy významného slovenského spisovateľa Petra Karpinského pod názvom Príbehy Kveťa Herbára. Túto pútavú knihu obohatila svojimi skvelými ilustráciami Zuzana Bočkayová Bruncková, ktorá sa tiež zúčastnila prezentácie. Deti určite zažili zaujímavé a nezabudnuteľné  doobedie v bratislavskej Inchebe a odniesli si množstvo zážitkov z netradičnej prezentácie jednej výnimočnej detskej knihy. Ďakujeme vydavateľstvu Alle Gro, ktoré nás na prezentáciu pozvalo.

          • Úcta k starším - ŠKD

          • Mesiac október je tradične mesiacom oslavy jesene života a pripomienkou úcty k všetkým starším ľuďom. V tomto školskom roku deti z ŠKD 7.11.2023 nezabudli na babky a dedkov v Senior dome Terézia. Uctili si ich básničkou, pesničkou i tancom, za ktoré boli odmenené veľkým potleskom a sladkosťou. Svoju náklonnosť k našim starkým prejavili aj malým darčekom, ktorý vyrobili v ŠKD.

          • Hodina náboženskej výchovy

          • Ani tento školský rok sme na hodinách náboženskej výchovy nezabudli na svojich blízkych, ktorí nás predišli do večnosti. V rámci hodín sme navštívili cintorín a pri kríži sa pomodlili za duše v očistci.

          • Archeopark Mikulčice

          • Dňa 7.11.2023 sa žiaci 4.B a 4.C zúčastnili výučbového programu ,,Živobytí na hradišti” v Archeoparku Mikulčice. Sprievodkyňa žiakom pútavo priblížila podmienky života našich predkov z doby pred viac ako tisíc rokmi. Nasledovala prehliadka expozície nálezov z obdobia Veľkej Moravy – základy kostolov, šperky, gombíky, zbrane a predmety dennej potreby. Nielenže deti získali nové teoretické poznatky o živote našich predkov, ale aj si prakticky vyskúšali ,,profesiu” vtedajších šperkárov, hrnčiarov, poľnohospodárov a kováčov.

          • Exkurzia po mlynoch

          • Školská exkurzia je super príležitosť dozvedieť sa viac. So žiakmi siedmeho ročníka sme navštívili dňa 26.10.23 mlyny v okolí nášho mesta. Na prvej zastávke v obci Sobotište sme sa dozvedeli informácie zo života Habánov a mlynárskom remesle na našom území. Pokračovali sme ďalej do obce Čáčov, tam na nás čakali milé dámy, ktoré nám porozprávali o histórii a súčasnom využití Škodáčkovho mlyna. Neodmysliteľnou súčasťou našej cesty bol aj Veterný mlyn v Holíči, ktorý sa môže pýšiť bohatou históriou a súčasným využitím. Každý z mlynov sa môže pochváliť svojou bohatou históriou a súčasným využitím, za ktorým stoja obetaví a nadšení ľudia.

          • Návšteva prírodovedného múzea v Bratislave

          • Dňa 27.10.2023 sa žiaci 6.A, 6.B a 8.B zúčastnili exkurzie do Slovenského národného múzea na dunajskom nábreží v Bratislave v ktorej dnes sídli Prírodovedné múzeum. Prírodovedné múzeum sa zameriava na výskum, dokumentáciu a prezentáciu rozmanitosti živej a neživej prírody najmä na území Slovenska.

            Svojimi zbierkami(cca 2,5 milióna zbierkových predmetov) sa zaraďuje medzi významné európske prírodovedné múzea.

            Naši žiaci sa v tomto múzeu zoznámili so zaujímavými a  rozmanitými expozíciami:

            Absolvovali prehliadku biodiverzity Zeme, kde sa oboznámili so živou a neživou prírodou rôznych prostredí na Zemi, ale aj faunou a flórou Slovenska.

            Zaujala ich aj expozícia, ktorá je zameraná na antropológiu, ktorá priblížila žiakom korene vzniku človeka , jeho vývoj a celkový pohľad na náš druh s modernými zobrazovacími prvkami doplnenú interaktívnymi vstupmi a predmetmi.

            Ako ďalšiu si žiaci prezreli paleontologickú expozíciu nazvanú: Príbeh života na Zemi, ktorá prezentovala žiakom vývoj dávno vyhynutých spoločenstiev organizmov na Zemi. Žiakov zaujalo viac ako 700 vzoriek skamenelín od najmenších- voľným okom takmer neviditeľných až po dvojmetrový kel mamuta srstnatého

            alebo model dinosaura , ktorý zanechal stopy vo Vysokých Tatrách.

            Očarila nás aj mineralogická zbierka- Klenoty Zeme prostredníctvom 1100 vzoriek viac ako 700 druhov minerálov zo slovenských aj zahraničných lokalít.

            Okrem týchto expozícií žiaci absolvovali aj lektorský výklad na ktorom sa zoznámili so zaujímavosťami zo života našich významných druhov rýb.

            Na záver deti navštívili aj obchodík so suvenírmi, kde si zakúpili rôzne upomienkové predmety ktoré im budú pripomínať tento predprázdninový deň.

          • Imatrikulácia prvákov

          • Cirkus v škole? Šašovia, mažoretky, akrobati, cvičení psi? Je to vôbec možné? Vážené dámy, vážení páni, dňa 24.10. 2023 sa naša telocvičňa premenila na jedno veľké šapitó. Naši najstarší žiaci – deviataci prijali medzi seba tých najmenších – prvákov. V tento deň sa prváci stali riadnymi žiakmi našej školy, boli prijatí do cechu žiackeho. Sprevádzali ich rodičia, starí rodičia, ktorí sa s hrdosťou a dojatím pozerali na svojich veľkých školákov. A mnohí z nás si spomenuli, aké to bolo v prvom ročníku.

            Prváci sa so svojimi pani učiteľkami na tento výnimočný večer pripravili. Rodičia si pozreli v dokrútke, ako vyzerá bežný školský deň. Videli svoje deti v laviciach, pri tabuli. Takto ich bežne vidieť nemôžu. Na začiatku si vypočuli príhovory pani riaditeľky Mgr. Renáty Krajčovič Studeničovej a pani viceprimátorky PhDr. Lenky Látalovej. Svojimi slovami sa prihovorili deťom, ale aj rodičom, ktorí svoje ratolesti sprevádzali. 

            Večerom nás viedla moderátorská dvojica Denis Ivan a Eliška Polláková. Starší žiaci si pripravili pekný dynamický program. Zaznela cirkusová hudba a deviatačky to rozprúdili moderným tancom. Siedmačka Anetka Pražská sa predviedla ako mažoretka. Išlo jej to super, jej výkon odmenili prítomní veľkým potleskom. Pieseň Šašo zaspievala Veronika. Sprevádzali ju milí malí šašovia, ktorí okolo nej tancovali a samopašne vyvádzali. V našom cirkuse nechýbali ani cvičené psy. Anetka Petriková sa výcviku psov venuje už dlho. A bolo to vidieť! Jej psi Jack a Danny ju na slovo poslúchali. A vrchol večera patril prvákom. Aj oni sa so svojimi pani učiteľkami pripravili. I.A si s pani učiteľkou Tomašovičovou pripravila tanec Do školy sa teším. Sprevádzala ich svojím spevom piatačka Julka Lorencová. Trieda I.B s pani učiteľkou Spevákovou rozhýbala všetkých v telocvični tancom a piesňou Hýb sa! Pri príprave jej pomáhala deviatačka Nikola Lovecká.

            Po programe boli prváci pasovaní do cechu žiackeho a zložili prvácky sľub. Z rúk pani viceprimátorky a pani riaditeľky si prevzali pamätné listy a knižnú odmenu. A okrem tej knižnej ich čakala ešte sladká odmena v podobe veselej tortičky a slaného popkornu.

            Veríme, že na tento školský cirkus naši najmenší kamaráti nikdy nezabudnú.

            Zároveň ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom do tohto slávnostného večera zapojili. Zvlášť pánovi riaditeľovi ZUŠ Petrovi Kovárikovi za ozvučenie. 

          • Úspechy našich strelcov

          • Žiaci ZŠ Bernolákova Holíč sa v piatok 27.10. zúčastnili streleckej súťaže   „ O pohár starostu obce Trakovice“. Ako každý rok, i teraz, naši žiaci na súťaži bojovali o najcennejšie kovy. 

            Medzi staršími žiakmi zvíťazil s najlepším výsledkom súťaže Michal BUDOVIČ. Tretie miesto obsadil Jakub CHRENKA a štvrté Tadeáš BERAN.

            Celkovo sa súťaže zúčastnilo 27 starších žiakov. 

            Mladších žiakov sa súťaže zúčastnilo 12. Z dvojice našich žiakov si lepšie počínal Nikita DVORECKÝ ktorý obsadil druhé miesto. Viliam FLAJŽÍK obsadil piate miesto. 

            V kategórii mladších žiačok si Adela PECHOVÁ vybojovala druhé miesto.

            Adélku dokázala poraziť len naša bývalá žiačka, dnes žiačka gymnázia v Skalici, Monika PAVLAČKOVÁ. Mladších žiačok bolo na súťaži 8. V kategórii starších žiačok sme nemali zastúpenie. 

            V súťaži družstiev si naše „A“ družstvo, tvorené staršími chlapcami Michalom, Jakubom a Tadeášom, vybojovalo suverénne víťazstvo. Naše „B“ družstvo tvorené Adélkou, Nikitom a Vilom obsadilo druhé miesto stále s odstupom 40 bodov od tretieho družstva domácich Trakovíc. 

            V súťaži jednotlivcov boli našim žiakom dôstojní  konkurenti len ďalší mládežníci absolvujúci strelecký krúžok organizovaný našou školou v spolupráci so ŠSK BETA 77 Holíč. Trénermi našich žiakov na tejto súťaži boli Božena VYMYSLICKÁ a Aleš VYMYSLICKÝ.

             

          • Halloweenska párty

          • Vo štvrtok 26.októbra sa pre deti II. stupňa konala v poobedných hodinách strašidelná halloweenska párty. Deti sa najprv rozdelili do tímov a mali za úlohu zdolať rôzne zadania, aby vo finále vyriešili záhadný slogan. Ak sa im to úspešne podarilo, mohli vstúpiť na zábavnú strašidelnú párty. Tu sa jedlo, pilo, tancovalo, kreslilo a zabávalo a takisto sa súťažilo v rôznych disciplínach o zaujímavé ceny. Vyhodnotili sa najlepšie tímy, najstrašidelnejšie dyne a zvolila sa MISS UNIVERZÁLNE STRAŠIDLO. Deti si mohli pochutnať na domácich koláčok, keksoch a čerstvých palacinkách. Na deti čakala aj bohatá tombola. Pevne veríme, že sa deťom večer páčil a odchádzali domov spokojné. Zároveň ďakujeme všetkým pomocníkom, ktorí sa spolupodielali na vytvorení tohto podujatia - od výzdoby, občerstvenia až po zábavu.

          • Póla radí deťom

          • Dňa 25. 10. 2023 sme pripravili besedu „Póla radí deťom" pre našich prváčikov s poručík D. Štepanovskou z ORPZ Skalica. Hravou formou sa deti oboznámili s pravidlami chodcov, cyklistov, kde je vhodné sa hrať, prečo je dôležité používať ochranné bezpečnostné prvky pre vlastnú bezpečnosť, zahrali si didaktickú hru.

            Ďakujeme poručík D. Štepanovskej za zaujímavú besedu a nám zostáva dúfať, že nadobudnuté poznatky deťom utkvejú v pamäti čo najdlhšie a bude pre nich hračkou správať sa bezpečne a zodpovedne.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry – školské kolo

          • Príjemné prostredie školskej knižnice sa počas mesiaca október stalo miestom testovania vedomostí zo slovenského jazyka a literatúry. Do školského kola predmetovej olympiády zo SJL sa zapojili v kategórii C  žiaci IX. A a IX. B triedy. Meranie síl v materinskom jazyku spočívalo v online teste, v tvorbe/transformácii textu a prípravy rečníckeho prejavu. Súťažiaci sa stali úspešnými riešiteľmi po dosiahnutí min. 40 bodov z max. možného počtu 55 bodov.

            Našimi najúspešnejšími riešiteľmi boli Eliška Polláková, Veronika Svobodová a Natália Holešová. Výkony dievčat boli naozaj vyrovnané, no do okresného kola /15.11.2023/ sa prebojovala Eliška Polláková.

            Šikovným riešiteľkám prajeme, aby nadobudnuté skúsenosti a vedomosti ďalej zúročili pri Testovaní 9 či prijímacích skúškach na stredné školy.

          • Svetový deň výživy v ŠKD

          • Aj deti z ŠKD si pripomenuli Svetový deň výživy rôznymi aktivitami, porozprávali sme sa o potravinovej pyramíde a zdravo sme si zamaškrtili ochutnávkou ovocia a zeleniny.

          • Hovorme o jedle

          • Zdravie patrí nesporne medzi najväčšie dary, ktoré človek dostal do vienka. Ako si ho však zachovať až do staroby, vie už málokto. Práve preto sa naša škola zapojila do súťažno-vzdelávacej aktivity „Hovorme o jedle“, do výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“ a do fotografickej súťaže „Očami gurmána“.Našim cieľom je podporovať spoluprácu, aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách, o správnych stravovacích návykoch, ako aj zdravý životný štýl, ktorý minimalizuje zdravotné riziká spojené s nevhodnými návykmi a zvyšuje pravdepodobnosť vyššej kvality života.Všetky pripravované aktivity sa niesli v duchu myšlienky, že jedlo znamená radosť a pôžitok, zdravie a prevenciu. Žiaci počas dňa ochutnávali rôzne druhy ovocia, zeleniny, s učiteľmi pripravovali chutné a zároveň zdravé pokrmy, nesladené nápoje a rôzne zdravé dobroty. Žiaci taktiež vytvárali rôzne vzdelávacie plagáty, jedálne lístky a dozvedeli sa viac o všetkých zdravých potravinách.Naše zdravie a životný štýl, je iba v našich rukách!

          • Hodina výtvarnej výchovy v I. B

          • S p. riaditeľkou Mgr. Zdenkou Cintulovou si spoločnou prácou deti vyrobili krásneho ježka, ktorý bude zdobiť našu triedu. Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu

          • Hodina výtvarnej výchovy v 1.A

          • Na dnešnú hodinu výtvarnej výchovy k nám zavítala p. riad. CVČ Mgr. Zdenka Cintulová a prečítala príbeh o ježkovi, ktorý stratil pichliače. Spoločnou prácou sme ho opäť rozveselili. Teraz nám krášli triedu... Ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.