• Školské kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 9. februára sa uskutočnilo školské kolo Chemickej olympiády kategória D. Našu školu reprezentovalo osem žiakov. Súťaž v tejto kategórii je určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Na prvom mieste sa umiestnil Dominik Ščúry z 9. A, druhé miesto obsadila Natália Holešová z 8. A a na treťom skončil Matyáš Kadlic z 9. A. Ďalšími úspešnými riešiteľmi sú Alex Dávidek z 8.A, Sylvia Rehušová a Romana Balážová z 9. B a Patrik Irša z 8. B.

            Všetkým žiakom ďakujeme za účasť a veríme, že sa postupujúcim bude dariť aj v okresnom kole.

          • Rozprávkový zážitok v kine

          • Ako odmenu za polročnú prácu a výborné výsledky boli žiaci I. A a V. A v kine Cinemax Skalica. Prváci si pozreli veľmi peknú hudobnú rozprávku o spievajúcom krokodílovi. Piataci si nenechali ujsť animovanú rozprávku Kocúr v čižmách: Posledné želanie. Aspoň na malú chvíľu sa preniesli do sveta rozprávok, kde dobro víťazí nad zlom. Želáme im, aby sa im aj v druhom polroku darilo aspoň tak dobre ako doteraz.

          • S rozprávkou je život krajší

          • Rozprávka je chlebom i soľou slovenského ľudu. Možno práve takto by to povedal samotný „kráľ“ slovenskej rozprávky, Pavol Dobšinský.

                        V rozprávke sa ocitli aj prváci z tried 1. B a 1. C ZŠ, Bernolákova 5 v Holíči, keď 2. februára 2023 zavítali do mestskej knižnice. Tety knihovníčky si pre nich pripravili zaujímavé rozprávkové dopoludnie. V rámci Svetového dňa hlasného čítania im teta Hanka prečítala jednu z najkrajších slovenských rozprávok O dvanástich mesiačikoch. Na chvíľku sa deti ocitli pri veľkej vatre a spolu s mesiačikmi plnili Maruškine prosby. Postupne tiež dopĺňali čítaný text ilustráciami, až napokon vyskladali celý dej. Každá rozprávka predsa končí šťastne, a nebolo tomu inak ani v tejto. Zlo bolo potrestané a zvíťazilo dobro, ktoré predstavovala milá, skromná, spravodlivá a pracovitá Maruška.

                        Na záver tety knihovníčky ukázali deťom, kde a aké knihy si v detskom oddelení knižnice môžu nájsť. Každý si určite tú svoju našiel. Nielen popozeral obrázky, ale niektorí už zvládli aj čo to prečítať, i keď ešte nepoznajú všetky písmenká.

                        Veľmi pekne tetám knihovníčkam ďakujeme a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Streetbasket žiakov základných škôl

          • Dňa 30.1.2023 sa v telocvični našej školy uskutočnili majstrovstvá okresu v 3x3 streetbaskete žiakov základných škôl. Turnaja sa zúčastnili tri družstvá – ZŠ Strážnická Skalica, ZŠ Vajanského Skalica a ZŠ Bernolákova Holíč. Aj napriek tomu, že sa turnaja zúčastnil menší počet družstiev, neubralo to na jeho kvalite a zápasy medzi jednotlivými družstvami boli vyrovnané. Našu školu reprezentovali vybraní žiaci – Andrej Šebesta, Peter Králik, Patrik Porubský a Michal Spolnik, ktorí si na turnaji vybojovali pekné druhé miesto, keď porazili ZŠ Strážnickú ale nestačili na ZŠ Vajanského. Žiakom blahoželáme a prajeme im veľa ďalších úspechov pri reprezentácii našej školy aj mimo nej.

          • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

          • Oznamujeme rodičom žiakov, ktorí sa stravujú v ŠJ Holíč, zvýšenie denného poplatku za odobraté

            1 jedlo na nákup potravín od 1.3.2023

             1.stupeň denný poplatok  - 1,70€ mesačný poplatok  34€ + 3€ réžia = 37€

            2. stupeň denný poplatok – 1,90€ mesačný poplatok 38€ + 3€ réžia = 41 €

            Zvýšený poplatok prosíme zrealizovať vo februárovej platbe.  

          • Okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Kto z nás by sa nezapočúval do príbehov z našej dávnej minulosti? Príbehy týkajúce sa našich hradov, zámkov, miest, hôr, studničiek? Dňa 23.1. 2023 sa v koncertnej sále ZUŠ v Skalici konal 28. ročník recitačnej súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského - okresné kolo. Našu školu reprezentovala v 2. kategórii žiačka 5. ročníka Linda Štrosová. Povesťou od Márie Ďuríčkovej Stávka vyhrala krásne 3. miesto. Linde srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších recitačných súťažiach.

          • Olympiáda z Biológie- školské kolo

          • Vo štvrtok 12.1.2023 sa uskutočnilo online školské kolo Olympiády z Biológie. Olympiáda bola určená pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov, ktorí si preverili svoje vedomosti. Na olympiáde sa zúčastnilo 15 žiakov z našej školy: Z triedy 9. A sa zúčastnili žiaci: Matyáš Kadlic, Dominik Ščúry, Juraj Hnátovič a Samuel Pelikán. Z triedy 9. B sa zúčastnili žiaci: Škrovanová Terézia, Maximilián Majerník, Romana Balážová, Ján Paták, Dušan Ivan, a David Harský.

            Z tiedy 8. A to boli: Viktória Hrušecká, Veronika Svobodová a Natália Holešová.

            Z triedy 8. B: Laura Szegény a z triedy 8. C sa zúčastnil žiak Lukáš Sebastián Filín.

            Všetci súťažiaci sú úspešnými riešiteľmi biologickej olympiády. Do okresného kola postupujú dvaja žiaci: Natália Holešová a Matyáš Kadlic. Srdečne gratulujeme a prajeme veľa úspechov.

          • Súťaž je v plnom prúde...

          • Kreatívna tvorba je prvou podmienkou úspešného absolvovania súťaže EKO-SVET, s názvom PERIODICKÁ TABUĽKA PRÍRODY. Naši ôsmaci zvládli urobiť inventár nielen vzoriek, ktoré dostali na skúmanie, ale aj pomôcok. Následne ich čakala ešte časť, kde museli vo výtvarnom prevedení stvárniť priemyselnú výrobu v súčasnosti a predstaviť si ako bude vyzerať výrobný proces v roku 2050. V našom tíme pracujú žiaci 8. A, Alex Dávidek, Natália Holešová, Liana Šefčíková, Eliška Polláková, Veronika Svobodová. Ich vzájomná spolupráca vyústila do konečnej podoby obrazov, no najväčšiu zásluhu má Natália Holešová. Jej patrí aj uznanie za zodpovedný prístup, pri ktorom si naštudovala spracovanie ropy a svojim kreatívnym postojom predložila ako môže výrobný proces v roku 2050.

            #spoludokazemevela #slovnaft #nadaciaspp #europskelyceum #periodickatabulkaprirody #ekosvet #environmentalnavychova

          • Vedecký macher

          • V decembri sme sa zapojili do 1. ročníka súťaže Vedecký macher. Organizátorom súťaže je Gymnázium Jozefa Lettricha v Martine. Súťaže sa mohli zúčastniť dvojice žiakov 8. a 9. ročníka. Našu školu reprezentovali Juraj Hnátovič, Samuel Pelikán, Natália Holešová, Alex Dávidek, Lukáš Filín, Samel Kocák, Simona Dobrovodská a Adela Lukovská. Žiaci museli riešiť úlohy z oblasti chémie a matematiky, náročnosť niektorých úloh bola veľmi vysoká, takže ich mohli zvládnuť len ozajstní machri, čo sa nám tentokrát nepodarilo. No aj napriek tomu, ďakujeme žiakom za účasť v súťaži.

          • Škôlkari na vianočnej akadémii

          • V predvianočnom adventnom období zavítali deti z MŠ v Holíči do ZŠ, Bernolákova 5, aby spoločne s ich pani učiteľkami vzhliadli pestrý program, ktorý si pre nich pripravili ich väčší kamaráti. V jednotlivých vystúpeniach sa deťúrence preniesli do známych rozprávok, medzi trhovníkov a pekárov, medzi tancujúce vločky a darčeky. Nechýbali ani koledy. Skrátka z každého rožka troška, to čo je pre Vianoce a zimu také typické.

            Malí škôlkari odmenili školákov veľkým potleskom. Pani učiteľky zo škôlky boli hrdé na vystupujúce deti, ktoré pred pár rokmi boli takými istými malými škôlkarmi, ako tie, čo práve teraz sedeli v hľadisku.

                     Ďakujeme vám, milí kamaráti za potlesk a za to, že sme mohli takto spoločne prežiť krásne dopoludnie 16. decembra v našej skole! Už teraz sa tešíme na ďalší spoločný predvianočný deň!

          • Šťastné a veselé, čo viac si želať...

          • Zvláštne je začínať od konca, ale slová tejto piesne sú jedinečné a originálne, preto mi nedá, aby som ich v úvode nespomenula.

                      Telocvičňa ZŠ, Bernolákova 5 sa 20. 12. ako švihnutím čarovného prútika premenila na zázračnú zimnú krajinu, v ktorej razom ožili snehové vločky ako aj rozprávkové postavy z Perinbaby. Veru nechýbala ani Popoluška, ba dokonca do zimy tiež neobvykle zavítal aj leví kráľ. So zimou sú samozrejme tiež neodmysliteľne spojené Vianoce. Razom sme sa ocitli vo vianočnej pekárni a tržnici, kde sme si mohli kúpiť rybu, kapustu, hríby, sladký medovník... Skrátka všetko, čo je spojené s najkrajšími sviatkami roka.

                      Burácajúci potlesk bol tou najlepšou odmenou pre vystupujúcich. Rodičia, starí rodičia a ostatní priaznivci našej školy zaplnili telocvičňu do posledného miestečka. Na chvíľu sa zastavili v predvianočnom zhone a prišli podporiť svoje, naše deťúrence.

                      Na záver zaznela vianočná aleluja a pieseň Šťastné a veselé, čo viac si želať spievali spoločne už všetci účinkujúci. Vianočná akadémia touto piesňou skončila. Predpokladám, že ani jedno oko neostalo suché, pretože ten mohutný zbor to zaspieval skvelo a úžasne. S iskierkou v oku a s radosťou v srdci sme sa všetci slávnostne naladení rozišli do svojich domovov. Dúfam, že melódia tejto piesne ešte dlho rezonovala v našich mysliach...

            Tak ŠŤASTNÉ A VESELÉ!!!

          • "Vianočná chodbovica"

          • "Vianočná chodbovica" 4.A a 4.B s ochutnávkou vianočného punču a pečiva. Šťastné a veselé Vianoce prajú obe triedy.

          • Výlet do Prahy

          • Žiaci 9. a 8. ročníka sa 7.12. zúčastnili výletu do Prahy. Cieľom výletu bola prehliadka Strahovskej knižnice (obsahuje vyše 200 000 zväzkov), Strahovského kláštora, ktorého súčasťou bola výstava s názvom „Libuše Šafránková jak ji máme rádi“. Jednalo sa o mimoriadnu výstavu zameranú na život a dielo tejto hereckej legendy a jej manželovi Josefovi Abrhámovi.Ďalšou zastávkou v Prahe bolo múzeum miniatúr, kde sme pomocou mikroskopov mohli sledovať umelecká diela, ktoré sa nedajú vidieť voľným okom. Bol to napríklad zlatý bicykel na ihle, ťavia karavána v uchu ihly a iné.Samozrejmosťou bola prehliadka Karlovho mosta, Pražského orloja, Staromestského námestia, Václavského námestia, vianočných trhov a krásna vyhliadka na celú Prahu

          • Tvorivé vianočné dielničky kolektívu I.A

          • Čakanie na Vianoce si spríjemnili aj žiaci I. A so svojimi rodičmi, ktorí pondelkové poobedie využili na spoločné stretnutie v priestoroch triedy. Práve tá sa premenila na tvorivé vianočné dielničky. Zdobenie sladkých medovníčkov a vytvorenie pestrej dekorácie v podobe nevšedného stromčeka sú jasnými dôkazmi šikovnosti detí a rodičov.

            Vzájomnou spoluprácou a príjemnou predvianočnou atmosférou sa nám všetko vydarilo.

            Spokojnosť detí i rodičov dokumentujú priložené fotografie z vydarenej predvianočnej akcie, ktorá sa zapíše do kalendára ďalších úspešných tradičných podujatí našej školy.

          • Oznam školskej jedálne

          • Z dôvodu účtovného ukončenia kalendárneho roka, je možné sa odhlásiť zo stravy len do 19.12.2022 vrátane. V prípade ochorenia dieťaťa bude umožnené v dňoch od 20.12.2022 – 21.12.2022 odobrať stravu do obedára.

            Za pochopenie ďakujeme ŠJ.