• Okresné kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 12.3.2024 sa v Skalici konalo okresné kolo Geografickej olympiády. Zúčastnilo sa na nej 9 žiakov našej školy, ktorí postúpili ako úspešní riešitelia zo školského kola.

            V kategórii G nás reprezentovali: Sára Polláková, Leontýna Aghová a Matúš Budovič. Sára skončila ako úspešná riešiteľka.

            V kategórii F nás reprezentovali: Kristián Bartal, Charlotte Bartalová a Marína Janíková. Všetci boli úspešní riešitelia, Kristián skončil na 1. mieste a bude pokračovať v reprezentácii našej školy na krajskom kole 16.4.2024 v Trnave.

            V kategórii E nás reprezentovali: Lukáš Ferov, Šimon Hajossy, ktorí boli úspešní riešitelia a Mária Klein. Všetkým srdečne gratulujeme a Kristiánovi držíme palce v krajskom kole.

          • Na svedomí to má Matej Hrebenda

          • Marec, mesiac knihy má skutočne na svedomí slovenský národný buditeľ, spisovateľ a šíriteľ knižnej kultúry, ktorý sa v tomto mesiaci narodil a aj zomrel. V našej Základnej škole Bernolákova 5, v Holíči sme si pri tejto príležitosti v piatok 15. marca zorganizovali dve knižné besedy.

            Školu navštívil Štefan Nižňanský, spisovateľ, novinár, publicista a bývalý riaditeľ STV a fotograf Vlado Fecko, ku ktorému sa pripojila Renáta Matúšková, učiteľka našej školy a úspešná autorka niekoľkých kníh pre deti a mládež. Pripravených besied sa zúčastnili žiaci 6. a 7. ročníka. Besedovalo sa najmä o pripravovanej knihe Štefana Nižňanského o Záhorí,  tiež o zaujímavostiach z fotografovania Vlada Fecka. Renáta Matúšková zasa prezradila rukopis, akej knihy pred nedávnom dokončila. Všetkých troch besedujúcich zahrnuli žiaci nespočetným množstvom otázok. Ibaže čas bol voči všetkým neúprosný. Uletel príliš rýchlo, ako Novomeského „Vtáci nedozerní“...

            Dúfam, že si každý z tohto výnimočného stretnutia odniesol kúsok knižnej atmosféry aj domov. Dočítania o rok priatelia!

          • OZNAM Školskej jedálne

          • Všeobecne záväzným nariadením mesta Holíč č.110 dodatok č.3 sa od 1.4.2024  zvyšuje režijný poplatok  na jedného stravníka na 5 € mesačne.

            Prosíme rodičov žiakov ktorí sa stravujú v ŠJ Holíč  aby si upravili trvalý príkaz a zároveň doplatili  rozdiel  za mesiac apríl. 

          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna

          • Riaditeľka školy udeľuje dňa 20.3. 2024 /streda/ riaditeľské voľno žiakom 5.-8. ročníka z dôvodu konania testovania žiakov 9.ročníka - Testovanie 9-2024. Žiaci budú z obedov odhlásení. 

          • Úspešná reprezentácia našich recitátorov v obvodnom kole Hurbanovho pamätníka

          • V priestoroch CVČ v Holíči sa dňa 14.3.2024 stretli najlepší recitátori, ktorí sa zo školských kôl súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy prebojovali do obvodného kola Hurbanovho pamätníka. Našu školu reprezentovali Claudia Valachovičová, Denis Ivan a zároveň si za svoje výkony odniesli 1. miesto Hana Repáňová /I. kategória – poézia/a Silvia Krchňavá /I. kategória – próza/, 2. miesto patrilo Laure Antalíkovej /II. kategória – próza/ a na 3. mieste sa umiestnila Júlia Lorencová /II. kategória – poézia/.

            Okresná súťaž Hurbanov pamätník pre okres Skalica sa uskutoční 26. marca 2024 vo Františkánskom kláštore v Skalici, kde našu školu zastúpia Hana Repáňová a Silvia Krchňavá.

            Všetkým recitátorom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

          • Testovanie 9 2024

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže realizuje v školskom roku 2023/2024 celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ. Hlavný termín testovania sa uskutoční 20. marca 2024 (streda), zúčastnia sa ho žiaci 9.ročníka ZŠ. Žiaci budú testovaní z matematiky a zo slovenského jazykaŠpecifikácie testov T9 2024 sú zverejnené na stránke NIVaM

            https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/roky/2023-2024

            v časti Dokumenty na stiahnutie

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 4.apríla 2024 (štvrtok), zúčastnia sa ho len tí žiaci, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemohli zúčastniť testovania v hlavnom termíne. Náhradné testovanie sa uskutoční vo vybraných školách v rámci kraja.

          • Školské kolo Hurbanovho pamätníka

          • V utorok 20.2. /II. stupeň/ a vo štvrtok 22.2. 2024 /I. stupeň/ sa priestorom školskej knižnice niesol umelecký prednes poézie a prózy.

            V školskom kole Hurbanovho pamätníka sa žiaci umiestnili nasledovne:

            1. kategória /1. až 4. ročníka/

            Poézia

            1. miesto: Hana Repáňová, IV. C
            2. miesto: Zara Hennel, II. A
            3. miesto: Marek Harcula, III. C

            Próza

            1. miesto: Silvia Krchňavá, III. B
            2. miesto: Rebecca Herpay, IV. B
            3. miesto: Nina Fanturová, IV. C

             

            II. kategória /5. a 6. ročník/

            Poézia

            1.         miesto: Júlia Lorencová, V. A

            2.         miesto: Sofia Mikulášková, VI. B

            3.         miesto: Klára Pašková, VI. B

            Próza

            1.         miesto: Laura Antalíková, V. A

            2.         miesto: Nikita Dvorecký, V. B

             

            III. kategória /7. až 9. ročníka/

            Poézia

            1.         miesto: Claudia Valachovičová, VIII. A

            2.         miesto: Aneta Pražská, VII. A

            3.         miesto: Juraj Suchovský, IX. B

            Próza

            1. miesto: Denis Ivan, IX. B

            Do obvodného kola, ktoré sa bude konať 14. marca 2024 v CVČ v Holíči, postupujú naši najlepší recitátori.  

          • Významný slovenský ilustrátor opäť medzi nami

          • V utorok 20. februára sa naša spoločenská miestnosť premenila na malú galériu. Vystavovali v nej svoje práce malí a mladí výtvarníci, ktorí sa zapojili do 2. ročníka výtvarnej súťaže „Zimná krajina“, ktorú sme po úspešnom 1. ročníku opäť vyhlásili. Súťažilo sa v troch kategóriách – materské školy, I. stupeň základných škôl a II. základných škôl. Významným porotcom bol aj v tomto roku známy slovenský ilustrátor Miro Regitko, ktorý nielen jednotlivé práce posudzoval, ale aj víťazom osobne odovzdal diplomy a ceny. Do súťaže sa celkovo zapojilo 128 detí. Umiestnenie bolo nasledovné:

            1.kategória

            1. miesto               Klára Antálková, MŠ Kúty

            2. miesto               Viktória Kubinová, MŠ Kúty

            3. miesto               Hugo Bartoň, MŠ Kúty

             

            2.kategória

            1. miesto               Viktória Hanzalíková 1. A

            2. miesto               Tomáš Šedivý 3. B

            3. miesto               Matias Pollák 3. C

             

            3.kategória

            1. miesto               Šarlota Špačková 5. B

            2. miesto               Denis Ivan 9. B

                                          Mário Haraba 6. A

            3. miesto               Natália Veselá 8. C

                                          Alexandra Iršová 8. A

            CENA POROTY

            Radka Mikičová 6. B

                      Po skončení slávnostného vyhodnotenia čakala deti veľmi zaujímavá beseda a pre víťazov bol tiež pripravený výtvarný workshop, ktorý viedol náš hosť. Počas besedy porozprával svojim „mladším kolegom“ ako on začínal svoju ilustrátorskú kariéru, koľko kníh a učebníc zilustroval, ukázal im rozmanité ilustrácie a tiež im prezradil ako vyzerá jeho bežný ilustrátorský deň.

            Naša škola od pána Miroslava Regitka dostala ako darček ďalší obrázok. A tak veselej Červenej čiapočke z vlaňajška už nebude v knižnici smutno.

            Tešíme sa opäť o rok. Do skorého maľovania priatelia!

          • Návšteva zdravotného strediska

          • Dňa 12.02.2024 sa žiaci 3.A vybrali na hodine vlastivedy navštíviť zdravotné stredisko, konkrétne zubnú ambulanciu. Pani doktorka im ukázala, ako prebieha návšteva u zubára a pripomenula nám dôležitosť pravidelných preventívnych prehliadok.

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

          • Najlepší úspešní riešitelia dejepisnej olympiády v školskom kole si zmerali sily s protihráčmi v kole okresnom. Dňa 5. februára nás potešili svojimi výsledkami a traja z nich postupujú do krajského kola. Úspešnou riešiteľkou sa stala Nikola Lovecká 9. A. Do krajského kola postupujú Kristián Bartal 7. A, Mária Klein 8. B, Patrik Irša 9. B. Prajeme im veľa úspechov.

          • Školské kolo Chemickej olympiády

          • Dňa 8. februára sa uskutočnilo školské kolo Chemickej olympiády kategória D. Súťaž v tejto kategórii je určená pre žiakov ôsmeho a deviateho ročníka. Tento rok sme mali troch súťažiacich, Natália Holešová z 9. A, Marián Kwašnievský a Patrik Irša z 9. B,  všetci skončili ako úspešní riešitelia.

            Žiakom ďakujeme za účasť a veríme, že sa postupujúcim bude dariť aj v okresnom kole.

          • Návšteva vojenského múzea

          • Piatok 2. februára žiaci 8. a 9. ročníka netrpezlivo očakávali autobus, cieľom cesty bola Viedeň. Navštívili tam Vojenské múzeum, kde sa mohli viac dozvedieť o histórii krajiny, ale aj samotných bojoch. Múzeum je krásnou architektonickou pamiatkou. František Jozef I. dal v roku 1849 tento skvost postaviť, najprv budova slúžila ako kasárne a neskôr tu bolo založené múzeum. Vnútri sa nachádza veľa exponátov, ktoré žiakov uchvátili, z fotografií a obrázkov však bola cítiť veľká bolesť, ktorú ľudia prežívali. Je potrebné, aby sa žiaci dozvedeli, čo najviac o histórii a poučili sa z chýb, ktoré boli napáchané.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 17.1. sa na ZŠ Vajanského 2 v Skalici konalo okresné kolo súťaže Olympiády v anglickom jazyku. ZŠ Bernolákova 5 reprezentovali v kategórii 1A Valentína Vachová (žiačka 7.A) a v kategórii 1B Adela Lukovská (žiačka 9.A). Obe žiačky nielenže obstáli v konkurencii, ale Valentína svoju kategóriu vyhrala a postupuje do krajského kola. Máme veľkú radosť, že bude reprezentovať nielen našu školu, ale aj naše mesto. Víťazke ešte raz zo srdca gratulujeme a samozrejme držíme palce.

          • Školské kolo biologickej olympiády

          • Dňa 11.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo biologickej olympiády v kategórii C- TP. Súťažili medzi sebou žiaci 8. a 9. ročníkov:

            Holešová Natália z 9. A  a Patrik Irša z 9. B triedy .

            Micháliková Eva, Neuročná Karla, Menšíková Simona, Vépyová Nela, Klein Mária, Antonovici Karin, Kubátová Lila z triedy 8. B.

            Ovečka Martin, Hrušecký David, Valachovičová Klaudia, Hajossy Šimon a Šimková Klára z triedy 8. A.

            Lysenko Mariia, Pavlačková Natália, Šantavá Liliana a Veselá Natália z triedy 8. C.

            Na prvom mieste s najvyšším počtom bodov sa umiestnil Patrik Irša, na druhom mieste Eva Micháliková a na treťom mieste sa umiestnila Mária Klein.

            Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a prvým dvom umiestneným žiakom prajeme veľa šťastia a úspechov v okresnom kole.

          • Korčuľovanie na hodine telesnej výchovy

          • Keďže je vonku nádherne mrazivo, rozhodli sme sa, že toto počasie využijeme. Korčuľovanie je šport pre všetkých, nevyžaduje si žiadny špeciálny výstroj, stačí ľadová plocha a dobre nabrúsené korčule. Premávať sa na zamrznutom rybníku je veľká zábava. Nielenže sa deti naučia udržať rovnováhu a zlepšia si koordináciu, ale pri tejto aktivite zapájajú celé telo, zlepšujú držanie tela, precvičujú všetky svaly. Korčuľovanie je jeden z mála športov, ktorý prispieva k utužovaniu imunitného systému, priaznivo pôsobí pri  dýchacích problémoch, podporuje pohyblivosť. Zimné korčuľovanie teda prináša iba samé pozitíva. Aktivita v týchto mrazivých dňoch má svoje čaro a dokáže v nás zburcovať endorfíny šťastia a šťastné tváre detí hovoria za všetko.

          • Turnaj vo vybíjanej

          • Dňa 18.12.2023 sa na SOŠP Jozefa Čabelku v Holíči konal tradičný vianočný turnaj vo vybíjanej žiačok 8. a 9. ročníka. Našu školu reprezentovalo družstvo zložené zo žiačok siedmeho ročníka - Aneta Petríková, Aneta Pražská, Hana Hanzalíková (7.A), Vanda Brišková, Aneta Čuhaničová, Dominika Mačeková, Simona Slusarčíková a Michaela Juríková (7.B), ktoré si svojimi kvalitnými výkonmi z turnaja odniesli výborné druhé miesto, keď si postupne poradili so ZŠ Brodské, ZŠ Strážnická Skalica, ZŠ Šaštín-Stráže, remízovalo so ZŠ Dojč a na záver nestačilo na výborne hrajúce dievčatá zo ZŠ Cerová. Dievčatám gratulujeme a veríme, že nás aj naďalej budú tešiť a reprezentovať svojimi výkonmi.

        • Vianočný čas
          • Vianočný čas

          • Mesiac december sa v ZŠ Bernolákova niesol okrem školských povinností v duchu príprav na najkrajšie sviatky v roku. Žiaci na hodinách techniky a výtvarnej výchovy tvorili vianočné dekorácie, ktorými zdobili interiér školy. Kalendár decembrových podujatí bol naozaj pestrý. Tradične nás potešil Mikuláš so svojou družinou, ktorá nám rozsvietila vianočný stromček. Naše pozvanie prijali aj deti z MŠ, pre ktoré si p. vychovávateľky pripravili kreatívne činnosti, ktorými si spríjemnili čakanie na Vianoce.

            Tvorivé dielničky sa zrealizovali aj v niektorých triedach, kde sa spolu s rodičmi naladili na predvianočnú atmosféru. Starší žiaci navštívili vianočné trhy v našom hlavnom meste. Deti z ŠKD potešili svojou prítomnosťou a pripraveným kultúrnym programom našich seniorov na Zámockej ulici. V rámci projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok prejavili žiaci empatiu a prosociálne správanie prinesenými darčekmi. K Vianociam bezpochyby patria aj rozprávky, a preto sme si nenechali ujsť slovenskú rozprávku Perinbaba a dva svety, čím sme podporili slovenskú kinematografiu.

            Posledný pracovný deň starého roka si triedni učitelia spolu so žiakmi spríjemnili vianočnými besiedkami.

            Kolektív ZŠ Bernolákova Vám praje radostné prežitie vianočných sviatkov v plnom zdraví a všetko dobré v novom roku 2024.