• Jarné tvorenie

          • V predveľkonočnom období, v pondelok 3. apríla sa stretli rodičia žiakov 1. B a 1. C na spoločných jarných dielničkách. Jarné dekorácie sa niesli v duchu pestrofarebných ikebán. Pod rukami šikovných tvorcov vznikali priam umelecké diela. Dokonca sme vyhlásili aj súťaž o najzaujímavejšie dekorovanie veľkonočnej ikebany. Po prázdninách p. učiteľky 1. B a 1. C súťaž vyhodnotia a vyhlásia víťazov. Fotografie čakáme do 11. apríla.

            Cieľom tohto poobedňajšieho stretnutia nebolo iba vytváranie jarno-veľkonočných dekorácií, ale zároveň aj posilnenie medzitriednych vzťahov a vytvorenie skvelého spolupracujúceho spoločenstva. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie!

          • OSVIENČIM

          • Posledný marcový deň sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili jednodňovej tematicko-poznávacej exkurzie do bývalého koncentračného tábora Auschwitch-Birkenau v Poľsku. Cestou na exkurziu mali zastávku v meste Bielsko-Biala, kde mali žiaci možnosť vidieť unikátnu výstavu najväčších technických vynálezov a strojov renesančného génia Leonarda Da Vinci. Po presune na pietne miesto čakala na žiakov slovensky hovoriaca sprievodkyňa. Žiaci mohli vidieť ako väzni v tábore žili, pracovali...Vo výklade sprievodkyne nechýbali spomienky z osobných stretnutí s ľuďmi, ktorí na vlastnej koži prežili koncentračný tábor. Už od prvých momentov žiaci javili záujem o výklad, čo dokumentovali aj otázky na sprievodkyňu. Je nevyhnutné neustále informovať súčasné i budúce generácie mladých ľudí o zločinoch proti ľudskosti.

             

          • A pomaly sa dostávame do cieľa ....

          • V rámci súťažného projektu Periodická tabuľka prvkov sme vykonali viacero aktivít. Celkovo sme museli splniť päť úloh. V úvode, v prvom kroku, sme si v laboratórnom denníku vytvorili inventár vzoriek ( sledovali sme minerál, zeminu a minerálnu vodu) inventár pomôcok. Našou ďalšou úlohou, v prvej časti,  bolo kreatívnou formou vystihnúť priemyselnú výrobu súčasnosti a v budúcnosti. Následne sme sa museli popasovať s analytickou formou skúmania, predtým sme si však museli vzorky upraviť, čo bola naša druhá úloha. Po úprave sme mohli vzorky analyzovať, začínali sme minerálnou vodou. V minerálnej vode sme zisťovali napríklad koncentráciu minerálnych látok pomocou elektrickej vodivosti. Tiež sme museli zvládnuť merania na pH, obsahu kyslíka a iných látok. Po tejto tretej úlohe sme analyzovali minerál a pôdu. Táto štvrtá úloha bola podobne náročná ako tá predchádzajúca. Pracovali sme nielen senzoricky, ale pri analýze sme využívali aj kufrík, ktorý sme obdržali pre náš výskum. Kufrík obsahuje rôzne činidlá pre zisťovanie obsahu látok v minerálnej vode ako je napríklad NH4, NO3, NO2 a mnohé iné. Poslednou  piatou úlohou bolo skúmanie zeminy.  

            Na záver museli členovia tímu v zložení Alex Dávidek, Natália Holešová, Eliška Polláková a Liana Šefčíková, Veronika Svobodová vytvoriť prezentáciu o rope a jej elementárnom zložení. V rámci hodiny chémie sme naše poznatky odprezentovali spolužiakom deviateho ročníka.

            Všetky postupové kroky sme zachytili a zdokumentovali v prezentácii, s ktorou 19. apríla predstúpime pred hodnotiacu komisiu, na pôde Slovnaftu, a. s. .

            #spoludokazemevela #slovnaft #nadaciaspp #europskelyceum #periodickatabulkaprirody #ekosvet #environmentalnavychova

          • Spisovateľove začiatky

          • Tvorivosť a nadanie v umeleckom vyjadrovaní preniesol na papier náš žiak Martin Ovečka zo VII. A. Úspešne reprezentoval našu školu so svojou prvotinou Mlynár v súťaži Rozprávkar, ktorú vyhlásilo Centrum voľného času v Holíči. Martinovi blahoželáme a tešíme sa, kam nás ešte vo svojich ďalších príbehoch zavedie.

          • Hurbanov pamätník

          • Historické priestory Františkánskeho kláštora v Skalici privítali dňa 4. apríla nadaných recitátorov z celého okresu. Atmosféra bola nabitá krásnymi príbehmi, myšlienkami a emóciami, ktoré nám sprostredkovali umelci slova. Naše dve šikovné žiačky Júlia Lorencová zo IV. A a Claudia Valachovičová zo VII. A sa obe umiestnili na krásnom 3. mieste vo svojich kategóriách. Srdečne blahoželáme!

          • PYTAGORIÁDA

          • 20.3.2023 a 21.3.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády, kde si mohli žiaci preveriť svoje vedomosti z matematiky. Úspešnými riešiteľmi našej školy sú žiaci:

            Mária Klein (VII.B), Aneta Čuhaničová (VI.B), Agáta Senderáková (VI.C), Sára Polláková (IV.A), Matyáš Škrovan (III.C), Kristína Janíková (III.C), David Macánek (III.C), Rebecca Herpay (III.B), Liana Dojčáková (III.A), Adela Pechová (III.A),

            Žiakom gratulujeme!

          • Chemická olympiáda

          • Dňa 30. marca sa žiaci našej školy zúčastnili 59. ročníka Chemickej olympiády. Okresné kolo sa uskutočnilo v Základnej škole Vajanského v Skalici. Žiaci museli preukázať svoje vedomosti v praktickej, ale aj teoretickej časti. Tento ročník bol výnimočne veľmi náročný, čo poznamenali aj samotní organizátori. Chceli by sme poďakovať p. uč. Emílii Ferenczovej a jej kolegom za príjemný priebeh súťaže. Našu školu reprezentovali Natália Holešová z 8. A, ktorá sa umiestnila na 2. mieste a Dominik Ščúry z 9. A, ktorý obsadil štvrté miesto a bol úspešný riešiteľ. Žiakom blahoželáme a prajeme úspešné zvládnutie aj krajského kola.

          • Predveľkonočné tvorivé dielničky I.A

          • Napriek pomerne chladnému počasiu, ktoré nám zatiaľ blížiace sa veľkonočné sviatky veľmi nepripomína, sa rozhodli žiaci I. A spolu s rodičmi a triednou učiteľkou využiť na prípravu jarných veľkonočných dekorácií. Vydarenými zajačikmi si môžu skrášliť svoje domovy a naladiť sa tak na tú správnu veľkonočnú vlnu šibačov s korbáčmi a vedrami vody. Pevne veríme, že vyrobené dekorácie sú aj vodotesné. J Pre istotu však prikladáme v podobe fotografií výsledky našich diel ešte pred zásahom šibačov a záplavy vody. Tešíme sa na ďalšie spoločné príjemné stretnutie a prajeme pohodové prežitie veľkonočných sviatkov.

          • Výtvarná súťaž „Vesmír očami detí“

          • Viacerí žiaci našej školy sa aj tento školský rok zapojili do detskej výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí“. Ich snaha a kreativita priniesla ovocie a päť našich mladých umelkýň sa vo štvrtok 30.3.  zúčastnilo na slávnostnom vyhodnotení okresných kôl Skalica, Senica.

            Ocenené boli žiačky Aya BELYERDOUH (3.C), Kristína JANÍKOVÁ (3.C), Hana REPÁŇOVÁ (3.C), Dominika MAČEKOVÁ (6.B) a Adela RUŽIČKOVÁ (7.C). Ich výtvarné práce postupujú do celoslovenského kola súťaže. Úspešným žiačkam gratulujeme a prajeme veľa šťastia v celoslovenskom kole.

          • Detský zvierací ombudsman

          • Dňa 31. 3. 2023 nás navštívila lektorka Diana Blatnická. Je členkou iniciatívy Detský zvierací ombudsman. Cieľom projektu je prebudiť v deťoch empatiu a lásku k zvieratám, oboznámiť ich so správnou starostlivosťou o zvieratá a so zásadami ochrany zvierat z morálneho aj právneho hľadiska. Ďakujeme za poučnú prednášku.

          • Okresné kolo Biblickej olympiády

          • Český spisovateľ Pavel Kosorin povedal: Biblia sa podobá zlatej bani - kto nie je ochotný kopať, nemá žiadnu šancu zbohatnúť.

            Žiačky VIII.A triedy - Eliška Polláková, Liana Šefčíková a Veronika Svobodová sa pustili do štúdia Svätého písma a v stredu 29.3. 2023 sa v Gbeloch zúčastnili dekanátneho (okresného) kola Biblickej olympiády. Zvládli si naštudovať 3 vybrané knihy Starého a Nového zákona a spoločnými silami ako tím porazili silných súperov zo Skalice. Vyhrali 1. miesto a postupujú na diecézne kolo, ktoré bude v apríli v Bratislave. Víťazkám srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalšom kole. Nech im štúdium Biblie pomôže nadobudnúť bohatstvo v nebi.

          • DEŇ UČITEĽOV

          • Deň učiteľov sa začal oslavovať už v roku 1955. Hovorí sa, a minulosť to mnohokrát potvrdila, že učiteľ je svedomím národa. Žiaci sú schopní oceniť prácu učiteľa až v dospelom veku. Žiaci našej školy sa rozhodli tento deň poňať trocha inak, tým, že si vymenia úlohy učiteľ – žiak. To znamená, že jeden až štyria žiaci odučia hodinu namiesto učiteľa, ktorý sa vráti do svojich školských lavíc. Žiaci využili svoje vedomosti z hodín a pripravili si pre učiteľov a ostatných žiakov zábavné, ale aj náročné úlohy. Táto akcia bola určená pre žiakov druhého stupňa, ale pridali sa aj mladšie ročníky z prvého stupňa. Tento deň sa vydaril, boli spokojní učitelia aj žiaci a dúfame, že sa tento deň stane v našej škole tradíciou.

            Aneta Petríková a Agáta Senderáková

          • Tvorivé dielne v školskom klube detí

          • Príchod Veľkej noci sme si v školskom klube spríjemnili zdobením medových perníkov – vajíčka, zajačika, motýlika. Rozprávali sme sa o veľkonočných sviatkoch a ich tradíciách. Upečené medovníky, ktoré pripravili pani vychovávateľky zdobili deti podľa vlastnej fantázie cukrovou polevou rôznych farieb. Deti vložili do zdobenia perníkov obrovský kus svojho srdiečka. Vyrobené perníky si deti mohli zobrať domov, ale aj konzumovať. Takto sme si pripomenuli blížiacu sa Veľkú noc.

          • Z Á P I S žiakov do 1. ročníka

          • Riaditeľstvo Základnej školy v Holíči, Bernolákova ulica č. 5, oznamuje rodičom, že zápis žiakov na plnenie povinnej školskej dochádzky pre školský rok 2023/2024 sa bude konať:    utorok  4. apríla 2023,

            streda   5. apríla 2023

            v čase od 13.oo do 17.oo hod.

            Prihlášku žiaka do 1. ročníka si vyplňte elektronicky.

            Uvedenú prihlášku nájdete na webovej stránke našej školy:

            www.zs-holic.edupage.org v hornej lište Elektronická prihláška žiaka do 1. ročníka. Po rozkliknutí vyplňte prihlášku a vytlačenú prineste k zápisu do školy.

            Ak túto možnosť nemáte, vyplníme elektronickú prihlášku pri zápise v škole spolu s Vami.

            Bližšie informácie:

            Tel. 668 2484

            e-mail: riaditel@zs-holic.sk

            www.zs-holic.edupage.org    

            K zápisu si rodičia prinesú:

            -  rodný list dieťaťa

            -  občiansky preukaz zákonného zástupcu

            -  15 €  (na pracovné zošity).                                

                                                                                              Mgr. Renáta Krajčovič Studeničová

                                                                                                                                               riaditeľka školy

          • OZNAM

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že dňa 31.3. /piatok/ udeľuje riaditeľka školy žiakom 8. a 9. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov. Žiaci 1.-7. ročníka majú riadne vyučovanie.

            V tento deň t. j. 31.3. školská jedáleň nevarí.

          • OZNAM ŠJ

          • Milí rodičia, každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu, formou nového zápisného lístka. Kto si žiadosť nepodá, nebude mať automaticky nárok na dotáciu, bude uhrádzať platby ako doteraz. Žiadosť o dotáciu  je potrebné vypísať a podpísanú odovzdať do kancelárie ŠJ (stačí poslať po žiakoch).

            Noví stravníci ktorí sa doteraz nestravovali a mali by záujem o stravovanie v ŠJ, sa musia prihlásiť cez zápisný lístok v kancelárii ŠJ (osobne).

            Termín prihlasovania a odovzdania zápisných lístkov je do 5.4.2023.

            Zápisný lístok a žiadosť o dotáciu nájdete na stránkach školy, priamo v kancelárii ŠJ a taktiež budú k dispozícii na vchode do ŠJ.    

            Na stránkach školy je k dispozícii aj Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osobu, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu.

            ZaPISNY_LISTOK_-_Dotacia_1.5.2023.docx

            Ziadost_o_dodaciu_1_5_2023.docx

            informacie_pre_rodica_-_dotaciu.docx

          • Návšteva detí ŠKD v školskej knižnici

          • Marec – mesiac knihy sme si pripomenuli v ŠKD návštevou školskej knižnice. Deti si priniesli svoje obľúbené knihy. Krátkym obsahom nám priblížili dej knihy, porozprávali, čím ich kniha zaujala, a prečo by ju odporučili svojim spolužiakom. Z radu detských čitateľov sme preverili ich čitateľské zručnosti prečítaním krátkeho úryvku z knihy.

            Všetkým prajeme veľa krásnych chvíľ pri čítaní!

          • Majstrovstvá Trnavského kraja v streľbe zo vzduchovky

          • V piatok 17.3.2023 sa naši žiaci zúčastnili Majstrovstiev kraja v streľbe zo vzduchovky. Naše družstvo starších žiakov v zložení Jakub CHRENKA, Tadeáš BERAN a Aleš BERAN zviedlo tesný súboj o postup na Majstrovstvá Slovenska s Trakovicami. Skúsenosti a kvalita však rozhodli v náš prospech, naši strelci zvíťazili a vybojovali si miestenku na Majstrovstvách Slovenska.

            Družstvo mladších žiakov v zložení Monika PAVLAČKOVÁ, Michal BUDOVIČ a Viliam FLAJŽÍK suverénne vyhrali svoju vekovú kategóriu a tiež si zabezpečili miestenku na Majstrovstvách Slovenska.

            V súťaži jednotlivcov medzi staršími žiakmi si víťazstvo vybojoval Jakub CHRENKA, na druhom mieste skončil Tadeáš BERAN a štvrté miesto získal Aleš BERAN. Medzi staršími žiačkami obsadila tretie miesto Kristína BÍLÁ.

            Mladších žiakov vyhral Michal BUDOVIČ nasledovaný na druhom mieste Nikitom DVORECKÝM, Viliam FLAJŽÍK obsadil piate miesto a Stephan ANTONOVICI obsadil šieste miesto.

            Najlepší výsledok súťaže strelila mladšia žiačka Monika PAVLAČKOVÁ, s výsledkom 289 suverénne vyhrala svoju kategóriu. Na druhom mieste skončila Adela PECHOVÁ. Na Majstrovstvá Slovenska sa spolu prebojovalo 8 žiakov našej školy. Držíme im palce a prajeme ďalšie úspechy.