• Po pandemickom období opäť v kine 😊

          • Dňa 3. 5. 2022 /utorok/ sme sa po prvej vyučovacej hodine vybrali konečne na filmové predstavenie do kina CINEMAX v Skalici. O miesta v autobuse sa podelili prevažne žiaci IV.A a IX. A triedy spolu so svojimi triednymi učiteľmi. Na štvrtákov čakala úsmevná komédia Ježko Sonic 2, ktorý zažiaril na filmovom plátne už pred dvomi rokmi. Do kín sa však vrátil s novým dobrodružstvom. Deviataci si deň po absolvovaní prvého termínu prijímacích pohovorov na stredné školy oddýchli a dobre sa zabavili na českej komédii Po čom muži túžia 2. Pozor však na vyslovené priania! :-) Niekedy sa totiž môžu aj nečakane vyplniť.

            Príjemný filmový zážitok z oboch komédií a spoločného stretnutia mimo školy naplnil naše očakávania a po dlhom pandemickom období sme si vychutnali naozaj nevšedný filmový zážitok.

          • Čitateľské aktivity – spolupráca žiakov druhého stupňa s prvým stupňom

          • V mesiacoch marec – apríl si žiaci druhého stupňa pripravili pre žiakov prvého stupňa zaujímavé aktivity na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti a zvyšovanie záujmu detí o aktívne čítanie.

            Kolektív žiakov VI. A počas hodiny literatúry  zavítal do II. A, pričom si pre nedočkavých druhákov pripravili dramatizáciu bájky, kvíz, puzzle a rôzne úlohy so zameraním na porozumenie obsahu a vyvodenie ponaučenia. Pripraveným aktivitám predchádzala aj komunikácia o knihách a vzťahu detí k čítaniu.

            Žiaci VIII. B pozvali žiakov IV. A do krásnych priestorov novej školskej knižnice. Na hodinách literatúry si v skupinách vopred pripravili pracovné listy s úlohami, ktorých cieľom bolo predovšetkým zlepšiť samotnú orientáciu žiakov v knižnici pri vyhľadávaní kníh na základe niekoľkých indícií. Keď už sa im podarilo nájsť tú správnu knihu, vrátili sa do skupín, kde sa štvrtáci pod dohľadom skúsenejších ôsmakov popasovali s úlohami na vyhľadávanie informácií z kníh rôznych literárnych žánrov. Po kontrole pracovných listov si ôsmaci overili aj úroveň čitateľských zručností našich pozvaných štvrtákov. Na záver každá skupina zhodnotila svoju prácu, náročnosť a atraktivitu jednotlivých úloh.

            Veľmi nás potešila pozitívna odozva zo strany mladších žiakov, a preto plánujeme v podobných aktivitách pokračovať aj v budúcnosti. Pevne veríme, že prínos takéhoto učenia, kedy starší žiaci vyučujú a odovzdávajú svoje rokmi nadobudnuté skúsenosti mladším, bude motiváciou a inšpiráciou na spoluprácu aj pre ostatných. 

          • Pálenie čarodejníc

          • Blíži sa posledný aprílový víkend a s ním aj príležitosť si užiť pálenie čarodejníc.

            Posledný aprílový večer sa tradične "pália čarodejnice". Poďme sa ale pozrieť, prečo to vlastne robíme a ako tému čarodejníc videli ľudia v minulosti.

            História

            Ľudia už odjakživa verili, že sú dni, ktoré sú magické. Patrí k nim aj posledná aprílová noc - Filipojakubská. Súmrak vraj otváral cestu temným silám, ktoré je potrebné skrotiť, zapudiť alebo očistiť plameňom. Ľudia vraj mohli nájsť zakopané poklady. Pri takomto hľadaní človeku ale škodili zlé sily, proti ktorým sa mal chrániť kvetom z papradia, svätenou kriedou a mnohými ďalšími predmetmi. Na oblohe lietali čarodejnice, ktoré sa chystali na sabat  (zraz čarodejníc), slávil sa sviatok Beltain (Beltine). Beltain znamená "jasný (žiarivý) oheň“. V predvečer Beltaina sa v dedinách zhasínali všetky ohne, pretože ľudia verili, že so starými plameňmi má odísť aj všetko zlé, čo sa v minulom období stalo. S novým ohňom potom prichádzali aj nové začiatky.

            Oslavy dnes

            Vatry sa túto sobotu rozhoria po dedinách i mestách. V priebehu storočí sa oslavy posledné aprílové noci menili.

            I my v našej skole sme si chceli tento sviatok pripomenúť, preto sme si urobili v posledný aprílový piatok zraz učiteľských čarodejníc. J

            Po pálení čarodejníc nasleduje prvý máj, preto oslávte  posledný aprílový deň - definitívne sa rozlúčte so všetkými zlými vecami a "upáľte" symbolicky vaše problémy...